2019. december 06., péntek
Miklós

Belföld Ózd

Bővült a kórház repertoárja

Olyan műtéteket végeznek 2016-tól az ózdi kórházban, amilyeneket korábban csak a megyei kórházakban és egyetemi klinikákon hajtottak végre. Az újdonságok egyik szakterülete az általános sebészet, ahol dr. Bogdán Rajcs Sándor főként a daganatos sebészeti beavatkozások területén jeleskedik.

A több évtizedes szakmai gyakorlattal rendelkező osztályvezető főorvos dr. Bélteczki János főigazgató hívó szavára érkezett városunkba. Addig Nyíregyházán dolgozott, a Jósa András megyei kórházban, ahol a sebészeti osztályt is vezette. Múlt év márciusában fogadta el a felkérést az ózdi kórház sebészeti osztályának vezetésére, miután biztató ígéretet kapott a modern műszerek beszerzésére. Április 1-jétől dolgozik új munkahelyén és végez számos speciális műtéti beavatkozást.


– Örömömre több egyetemi diáktársammal és ismerősömmel találkoztam itt. Az intézményben megláttam a reménykeltő fejlesztési lehetőséget. Azt sem tagadhatom, hogy empátiát érzek az ózdi emberek iránt, mert ennek a városnak sajnos nincs „jó híre”. Úgy gondolom, a munkatársaimmal végzett munkával segíteni fogjuk a hátrányos helyzetű térséget – nyilatkozta a főorvos.

Talált jól működő radiológiát, laboratóriumot és kórbonctant, együttműködő társosztályokat, modern központi intenzív osztályt és kellő kapacitású központi műtőt. Az általa összeállított gép- és műszer-kívánságlistával mára minden területen megfelelnek a második progresszivitási szintű szakmai elvárásnak. A CT beszerzése óta a betegeknek nem kell hónapokat sorban állniuk az ilyen típusú vizsgálatokért. Számos modern műszer érkezett Ózdra, és hamarosan megvásárolják a három szakterületen (általános sebészet, baleseti sebészet, ortopédia) alkalmazható új laparoszkópot, artroszkópot, amelynek segítségével nemcsak az epehólyag eltávolítása válik lehetővé laparoszkóppal, hanem egyéb beavatkozások is.


A sebészeti osztályon már hat szakorvos dolgozik. Jelentősen fejlődött a baleseti sebészeti és az ortopédiai szakellátás, ezért kevés beteget kell magasabb szintű intézetbe küldeni.

Rendelkezésre állnak vágó-vérzéscsillapító eszközök, amelyekkel szinte vérmentesen lehet operálni, és speciális biztonságot nyújtanak a sebészeti varrógépek is.

Fotó: Lokál
Képalá: Dr. Bogdán Rajcs Sándor műti a tápcsatorna daganatokat is

Dr. Bogdán Rajcs főorvos sorozatban végzi a tápcsatornaműtéteket – ezek főként a gyomor, vastagbél, végbél daganatainak eltávolítását szolgálják. A jó felszereltség és a kiváló szakorvosgárda azt eredményezi, hogy a betegeket a diagnózis felállítása után rövid határidővel tudják operálni.

Hangsúlyt fektet az életmódváltásra is: kevesebb stressz, több mozgás és egészséges táplálkozás, mert ezek a tényezők a rákos megbetegedés előszobái lehetnek. Hozzáfűzte, már a kezdeti tünetekkel forduljanak orvoshoz, mert így a nagyobb problémák jelentős része megelőzhető.

Fotó: Lokál
Képalá: Komoly fejlődés van szakorvos ellátásban és műszerezettségben az ózdi kórházban

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Már nem érdekli a 3-as metró Karácsonyt

  Már nem érdekli a 3-as metró Karácsonyt

  Bár korábban még tüntettek és aláírást is gyűjtöttek a 3-as metró felújításáért, most Karácsony Gergely főpolgármester szerint lehet, hogy nem is lett volna fontos felújítani a korábban folyamatosan leálló és kigyulladó vonalat.

 • Orbán: Isten óvja Japánt és a magyarokat!

  Orbán: Isten óvja Japánt és a magyarokat!

  Orbán Viktor miniszterelnök Japánba utazott, ahol megnyitotta a Kincsek Budapestről: európai és magyar mesterművek a budapesti Szépművészeti Múzeumból és a Magyar Nemzeti Galériából című tárlatot a tokiói Szépművészeti Múzeumban.

 • Zaklatással vádolják Gyurcsány jobbkezét

  Zaklatással vádolják Gyurcsány jobbkezét

   Zaklatással vádolta meg egy ismert zenész Gréczy Zsolt DK-s politikust, amit nyílt levélben közölt a közösségi oldalán. Gréczy állítólag évek óta zaklatja a népszerű dobos, Zsoldos Dedy párját, aki egy gyermek édesanyja.