EUR: 328,83 Ft
CHF: 299,47 Ft
2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Belföld Hódmezővásárhely

Busók lepték el Mártélyt!

A tél pár napja már szelídebb arcát mutatta, de a mártélyiak nem bízták a véletlenre, és kilenc mohácsi busót invitáltak a faluba, hogy a didergés és a fagy mindenképpen távozzon erről a vidékről – legalábbis egy időre.

HO_busók mártély télűzés3

Kilenc busó és egy sokác lány érkezett Mohácsról

Az Ete Népe Történelmi Egyesület és Mártély község önkormányzata szervezésében valósult meg a télűző ceremónia. Az egyesület mintegy tíz éve foglalkozik hagyományőrzéssel, azon belül is a honfoglaló magyar nép életkörülményeit, szokásait tanulmányozzák a tagok, illetve elevenítik fel különféle rendezvények alkalmával. A minél hitelesebb életkép megjelenítésébe beletartozik a kovácsolás, fafaragás, a közelharcvívás és az íjászat gyakorlása is. Jelenleg 16 fővel működik az egyesület, amelyben gyerekek is képviseltetik magukat. A mostani rendezvényt hagyományteremtő célzattal hozták létre. Az Ete Népe Történelmi Egyesület régi jó kapcsolatot ápol a mohácsi busókkal, akik számos másik, akár környékbeli településen vendégeskednek, segítenek a tél elriasztásában borzongató maszkáikkal.


HO_busók mártély télűzés5

Mindenkit meglapogattak a busók

Külsejükben rémisztőek ugyan a busók, de rendkívül barátságosnak bizonyultak. Ölelés, vállveregetés, akár még egy tánc is belefért a részükről, és természetesen rengeteg közös fotó a jelenlévőkkel. A kerepelő, kolompoló menet a Faluháztól indult le a holtág partjára, ahol egy kiszebábot is elégettek a biztonság kedvéért.

HO_busók mártély télűzés4

Minden rossz elégett a kiszebábbal együtt

Szerző: Lokál

Fotók: P7

Kapcsolódó Cikkek