2019. december 06., péntek
Miklós

Egyéb Győr

Célegyenesbe fordult az EYOF

A győri EYOF-ra való készülődés már a célegyenesbe fordult. Kevesebb mint fél év van hátra és minden az ifjúsági sportról szól majd a városban, rajtunk lesz a sportvilág szeme. Folyik az építkezés, tréningeznek az önkéntesekkel, tavasszal jönnek a csapatvezetők, végül az olimpiai láng is megérkezik, hogy július 23-án Magyarország történetében először nálunk lobbanjon fel.

– 2011-ben, amikor elköteleztük magunkat a 2017-es nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál megrendezése mellett, még nagyon távolinak tűnt az esemény, ma pedig alig fél évvel vagyunk a nyitány előtt – kezdte értékelését Borkai Zsolt polgármester, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.


Borkai Zsolt polgármester az EYOF-ra való készülődés jelenlegi állását összegezte Fotó: O. Jakócs Péter

Borkai Zsolt polgármester az EYOF-ra való készülődés jelenlegi állását összegezte
Fotó: O. Jakócs Péter

Kitért a szervezésre is, amely valamennyi szemlebizottsági látogatáskor pozitív visszhangra talált. Ami jó hír, hogy mind az 50 európai ország hivatalosan is visszajelezte részvételét a győri EYOF-on. Az április 25–28. között sorra kerülő csapatvezetői értekezleten tehát 50 ország küldöttei járják be a helyszíneket, olimpiai falvakat, véglegesítik a himnuszok, zászlók megjelenítését, és beszélnek meg minden lényeges kérdést, ami sportdiplomáciai szempontból is nagy jelentőségű eseménynek számít. Május 9–13. között pedig a NOB értékelőbizottsága látogat hazánkba.

Érdemes megjegyezni a május 22–24-i dátumot is, hiszen ekkor érkezik meg az európai olimpiai láng, ezúttal Rómából. Az olasz főváros lánggyújtó ceremóniája után a péri reptérre érkezik a fáklya, majd kezdetét veszi a lángfutás. Az olimpiai jelkép két hónap alatt bejárja Magyarországot, ellátogat nagyvárosainkba, a fontos történelmi és turisztikai helyszínekre, végül Győrbe érkezik, és megfordul a térség falvaiban is.


Hugoot a győri EYOF kabalafiguráját már kicsik és nagyok is megszerették Fotó: O. Jakócs Péter

Hugoot, a győri EYOF kabalafiguráját már kicsik és nagyok is megszerették
Fotó: O. Jakócs Péter

Lezárult az önkéntesek toborzása is, beszédes szám a 2350 jelentkező a tervezett 1500 főhöz képest. Az interjúztatásuk és felkészülésük jelenleg is zajlik. A jelentkezők tíz százaléka külföldi, a korosztály vegyes, a legidősebb egy győri nyugdíjas, aki az EYOF idején tölti be 84. életévét.

A nyitóünnepséget július 23-án, az ETO Parkban rendezik látványos és izgalmas műsorral, amelynek az előkészületei, próbái már folynak. Az EYOF nem csupán egy sportesemény, így a Dunakapu téren a magyar kultúra és a régió értékeit bemutató programokat is szerveznek, ahol hazai termékek, a lángfutásban részt vevő városok és a főváros is bemutatkozik. A szponzorok tekintetében is jól állnak a szervezők, sok, társadalmi felelősségvállalásban élen járó cég csatlakozott az EYOF-hoz.

– Nyáron 50 ország mintegy 3600 sportolója méri össze tudását Győrben. Európa figyelme városunkra szegeződik, ezért a legjobb tudásunk szerint készülünk. A célunk az, hogy a hozzánk látogatók jó hírét vigyék Győrnek, jó hírét vigyék Magyarországnak – zárta értékelését Borkai Zsolt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Országos jelentőségű a Giro

  A rajt- és célvárosok – Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa -, illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiáról a GiroHungary2020 csapata.

 • A tehetségeket díjazták

  A tehetségeket díjazták

  November 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében adta át Ács Rezső polgármester az idei…

 • Hajrá, Kék Tigrisek!

  Hajrá, Kék Tigrisek!

  Jó hír a tatabányai kézilabda kedvelőinek: a hazai ligában elverték a Budakalászt a Kék Tigrisek, és közben meglett az EHF Kupa csoportkörének sorsolása is.