2019. december 06., péntek
Miklós

Sport

CrossFit Games 2017: Ki lesz a föld legfittebb embere?

A címben szereplő kérdésre keresi a választ a 2007 óta minden évben megrendezett CrossFit Games, amely tíz évvel ezelőtt még csupán családi versengésként mutatkozott be Kaliforniában.

A 2,2 millió dolláros összdíjazású atlétikai bajnokság ma már olyan népszerűségnek örvend világszerte, hogy a föld minden tájáról érkeznek sportolók, crosfitterek, akik aerobikban, súlyemelésben vagy éppen gimnasztikában mérik össze erejüketA férfiak és a nők legjobbját kikiáltják a világ legfittebb emberének.


De haladjunk sorban! Úgy, ahogy más sportágakban is lenni szokott, itt is több selejtezőn, előversenyen dől el, hogy kik kvalifikálják magukat a kaliforniai világbajnokságra. Ez a kvalifikációs sorozat pedig nem más, mint az Open. Nem árulunk el újdonságot, hogy pokolian nehéz kijutni a Gamesre. Az út egy kétfordulós selejtezősorozaton keresztül vezet a napfény otthonába, ami minden évben piszkosul kemény és összetett feladat.

Első forduló

Ez az úgynevezett Open, amelyre a világon bárki benevezhet. Egészen pontosan öt héten keresztül minden héten felkerül a CrossFit hivatalos oldalára a heti WOD. Mind az öt teljesítésével és annak eredménye feltöltésével mindenki részt vesz a rangsoroláson, értelemszerűen a legjobbak jutnak tovább a második körbe.


CrossFit WOD  

A rövidítés, a Workout of the Day magyarul a nap edzésének felel meg, amely különböző crossfitgyakorlatokból álló komplex feladatok sorozata. Ezeket általában időre kell végrehajtani egy adott súllyal és egy meghatározott ismétlésszámban vagy épp adott időre és maximális ismétlésszámmal.

Második forduló

Erre az Open 17 körzetéből a legjobbak kapnak meghívást a nyolc regionális viadal egyikére.

  • Az Egyesült Államokban és Kanadában található körzetekből 20 nő, 20 férfi és 15 csapat
  • Európából és Ausztráliából 30 fő és 20 csapat
  • Latin-Amerikából, Ázsiából és Afrikából tíz fő és csapat juthat tovább

 

A nyolc régió: East Regional, South Regional, Pacific Regional, California Regional, Central Regional, Meridian Regional, West Regional, Atlantic Regional. Számunkra a Meridian Regio a legfontosabb, ugyanis a mi fiaink és lányaink itt fognak versenyezni a Gamesre való kijutásért a legjobb európaiakkal és afrikaiakkal. A regionális viadalokról a legjobb 5 férfi, 5 nő és 5 csapat jut tovább a Gamesre, amelyet augusztus elseje és hatodika között rendeznek az Egyesült Államokban.

Szóval ha eltökélt szándéka, hogy kijusson a 2017-es Crossfit Gamesre, vagy csak simán szeretné próbára tenni magát, készüljön, mert napokon belül itt az Open. Február 23-ától öt héten keresztül élsportolók és amatőrök, komoly esélyesek és szabadidő-sportolók egyszerre állnak a platformra, hiszen minden csütörtökön kihirdetik a heti aktuális Wodot. Ennek teljesítésére mindenkinek egy hét áll rendelkezésére, hogy a legjobb eredményt produkálja, majd azt feltöltse a CrossFit hivatalos adatbázisába.

Az ötödik hét végén mindenki látni fogja, hogy teljesítménye alapján hányadik helyre került a világon, így objektív lehetőség van arra, hogy a legjobbakkal hasonlíthassuk össze magunkat.

Most pedig evezzünk egy kicsit hazai vizekre! A CrossFit Tesseract családja is beleáll a kihívásba, hiszen itt is sok versenyző nem titkolt szándéka, hogy meg se álljon egészen Kaliforniáig. Pályafutásukat mi is figyelemmel fogjuk kísérni, tehát hamarosan bemutatjuk őket olvasóinknak. Szurkolhatunk együtt, egymásnak, egymásért. Mindenki más-más célt tűzött maga elé, de a legfontosabb, hogy mindenki legyőzze önmagát és egy világméretű esemény részese legyen.

Ha kíváncsi, hogy milyen WOD-okat kellett teljesíteniük az elmúlt években indult versenyzőknek, ITT elolvashatja

Kapcsolódó Cikkek