2019. december 09., hétfő
Natália

Egyéb Hódmezővásárhely

Csaba 3D-ben élesztette újjá a fa színházat

Kiss Csaba 3D-grafikus munkájának eredményeként az egykori Nyári Színkör épülete kelt életre. A Bessenyeiben tartott előadáson az alkotás folyamataiba is beavatta a közönséget a tehetséges fiatalember.

Hódmezővásárhelyen 1898-ban adták át a Nyári Színkört, vagy ahogy a népnyelv hívta, a fa színházat, amit 1950-ben bontottak le. Nagyon kevés dokumentum maradt meg a régi színházról, néhány képeslap, festmény, illetve egyszerűbb rajz mindössze, ami vizuálisan megjeleníti Vásárhely eme jellegzetességét, tervrajzok nem maradtak fenn. 3D-s rekonstrukciójában is ez jelentette a legnagyobb nehézséget.


HO_3D faszínház grafika kisscsaba1

Kiss Csaba 3D-grafikus

– Nagy fába vágtam a fejszémet, többször bele is tört a bicskám, de végül elfogadható lett az eredmény. Csak a képeslapok jelentették a mankót, szerencsére abból akadt mintegy 60 jó minőségű, amit használni tudtam – vázolta fel a munkafolyamatot Kiss Csaba, akinek nem ez volt az első (és valószínűleg nem is az utolsó) nagyszabású alkotása. Legutóbb például a jövő versenyautóját is lemodellezte.

HO_3D faszínház grakifa kisscsaba2

Régi képeslapok alapján alkotta újra digitálisan a fa színházat

A 3D-s technika lehetőséget ad arra is, hogy a lemodellezett épületet, tárgyat, bármit ne csak egy bizonyos szögből tekinthessük meg, hanem körbejárhatjuk, minden oldalról megszemlélhetjük.

A grafikus tervei között szerepel az is, hogy egy 3D-s nyomtató segítségével „tapintható” formába is önti művét, de az egy újabb hatalmas munka lenne, hiszen akkor újra teljesen le kellene modellezni az objektumot. A következő nagyobb projektje a vásárhelyi Ótemplomhoz kötődik, de erről egyelőre nem árult el többet Kiss Csaba.

Kapcsolódó Cikkek