2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Egyéb Békéscsaba

Csabai felsőoktatás: hogyan tovább?

A jelenlegi fenntartó, a gödöllői Szent István Egyetem (SZIE) a jövőben nem kívánja működtetni a békéscsabai gazdasági kart, a helyi felsőoktatás megmentése azonban kulcsfontosságú – hangzott el a békéscsabai közgyűlés ülésén.

Szarvas Péter (független) polgármester elmondta: bár a SZIE a 2017-es őszi békéscsabai képzéseket a közgyűlés kifejezett kérésének megfelelően meghirdette, a 2018-as őszi képzéseket illetően „vonakodnak pozitív döntést hozni”.


Kiss Tibor (Fidesz–KDNP) alpolgármester elmondta: tárgyalásokat kezdtek a Szegedi Tudományegyetemmel, amely hajlandó lenne hét-nyolc felsőfokú szakképzést indítani Békéscsabán. Ezt az utat kevésbé tartják járhatónak, szeretnék, ha a meglévő pénzügyi mellett gépészmérnöki és informatikai képzés működtetését vállalná egy fenntartó tette hozzá az alpolgármester.

Tárgyalnak mások mellett az Óbudai Egyetemmel is, az intézmény nyitott arra, hogy a nyomdász szakirányú képzésének gyakorlati helyszíne Békéscsabán legyen. Kiss Tibor elmondta: arról is egyeztetnek, hogy egyes képzéseket teljes egészében esetleg a békési megyeszékhelyen folytasson az intézmény. A Modern városok program keretében Békéscsabán több mint egymilliárd forintból nyomdaipari tudás- és képzőközpont létesülne, amely a tervek szerint 2018 februárjában kezdené meg működését.

A SZIE békéscsabai gazdasági karára 2011-ben 1150 hallgató járt, idén a számuk a 400-at sem éri el. A legutóbbi felvételi eljárás során voltak olyan szakok, amelyek nem indultak el, és megszűntek az államilag finanszírozott férőhelyek is. Az infrastruktúra kihasználtsága 20-23 százalékos. A békéscsabai campuson 300 millió forintos teher van.

Kapcsolódó Cikkek

 • Pár óra alatt elfogytak a jótékony sütik

  Pár óra alatt elfogytak a jótékony sütik

  A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat idén már harmadik alkalommal rendezte meg a Karácsonyi Jótékonysági Vásárt, amit olyannyira nagy érdeklődés fogadott, hogy fél délelőtt alatt elkapkodták a süteményeket.

 • Az úrhatnám polgár Pécsett

  December 6-án mutatták be  Moliere Az úrhatnám polgár című vígjátékát a Pécsi Nemzeti Színházban, Rudolf Péter rendezésében.

 • Vadvilág a Kárpát utcában

  Vadvilág a Kárpát utcában

  Igazán látványos kiállítás nyílt a RaM Művelődési Központban. Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesületének tárlatán a Magyarországon élő állatokat, virágokat, a természet apró csodáit, magyarországi vad tájakat tár a néző felé.