2019. december 09., hétfő
Natália

Belföld Szolnok

Dallas a város szélén

Kőolajat talált Szolnok belterületén egy olaj- és földgázkitermelő cég. Az O&GD Central Kft. hatósági és társadalmi ügyek vezetője az országos médiumoknak ugyan nem nyilatkozik, ám a helyi sajtónak igen.

Breitner Dániel az Amadeus rádiónak adott interjúban elmondta: a szolnoki Prizma és Gyökér út környékén lévő, mintegy egyhektáros területen talált kőolajat a tervek szerint kitermelik. Sok rémhírt hallani az olajfúrások környezetszennyező hatásáról, ökológiai katasztrófát okozó kitermelésről. Az ügyvezető azonban megnyugtatta az itt élőket, szerinte a fúrás minden mozzanatát szigorúan ellenőrzik. Mint mondta, nekik is olcsóbb és egyszerűbb betartani a szabályokat, mint utólag kármentesítést végezni.


Arra a kérdésre, hogy a fúrás mennyibe került, annyit mondott: egy átlagosan kétezer méteres fúrás alapköltsége megközelítőleg kétmillió dollár. És hogy megtérül-e? Bíznak benne, ám azt még nem tudni, hogy az iparterületen mennyi olajat rejt a föld. Az biztos, hogy rejt, hiszen Szolnokon már a 80-as években volt kitermelés, a cég reményei szerint nem termeltek ki mindent, és találnak újabb mezőket is.

Próbatermelésre előkészített csőfejszerelvény a Szolnok 20 elnevezésű olajkúton MTI Fotó: Bugány János

 

A környéken élőknek nem kell komoly változásra számítaniuk. Valószínűleg a Dallasból megismert himbás kút épül majd a területen, és megszaporodnak a tartálykocsik a környéken, de mivel ipari területről van szó, ez nem okoz fennakadásokat.


A társaság a közelmúltban kezdett újabb kutatófúrást, szintén Szolnokon, a Sashalmi és a Törteli út sarkán lévő mintegy egyhektáros területen. Tavaly a 4-es út elkerülő szakasza és a Holt-Tisza közötti mintegy egyhektáros területen végzett fúrást a kft., a talált földgáz bekötésre vár.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek