2019. december 14., szombat
Szilárda

Egyéb Szombathely

Éjszaka szociális munkás, nappal fotós

Több, mint egy kattintás. Egy képnek története van, néha hosszú órák munkája, míg elkészül a végeredmény. Vass Péter Bexter az új évben arra vállalkozott, hogy minden szerdán egy videóban mutatja be, hogyan született meg az a bizonyos fotó. Közben pedig tanít, magyaráz, segít. Ez a hobbija és a munkája is.

–  Tinikoromban nem csináltam mást, mint egész nap ültem a számítógép előtt. Aztán egy betegség következtében hónapokig nem tudtam járni. Elgondolkodtam: mit fogok így mesélni, ha megöregszem? A felépülésem után kezdtem komolyabban túrázni és fotózni – mesélte Vass Péter a Lokal Extrának, akit Szombathelyen legtöbben Bexternek ismernek.


Fotó: Bexter

A Sipot-zuhatag Bexter szemével. Kedvenc témája a természet Fotó: Bexter

Ő az, aki éjszaka szociális munkásként járja a várost és segít a rászorulóknak. Reggel hazamegy, alszik egy keveset, majd nyakába veszi a fényképezőgépét vagy a már meglévő fotókon végzi az utómunkálatokat. Megfordul hegyen, völgyön, vízben, jégen, ha kell, több kilométert gyalogol és képes esővízzel az eresz alatt fürödni, csakhogy eljusson olyan helyekre, amelyeket a legtöbben csak a tévében látunk. – Nekem nem elég a mókuskerék, mennem kell. Szükségem van az élményre, a látványra: ahogy felkel és lenyugszik a nap, ahogy a hóvihar beterít, ahogy a jéghideg vízből kiszállva percek alatt rám fagy a nadrág és úgy marad a kezemben a kicsavart zokni – tette hozzá.

Fotó: Bexter

Hogyan készül a jégbuborék, és hogyan lesz arról ilyen fotó? Egyik projektjében ezt mutatja be. Fotó: Bexter

A National Geographic már többször a nap képévé választotta a fotóját, mégis sok munkáját nem mutatta meg még senkinek. – Nagyon kritikus vagyok magammal, mindig szebbet, jobbat, tökéletesebbet akarok. Többek – főleg a húgom – hatására döntöttem úgy, hogy az idei évtől több fotómat publikálom. S mivel eddig is sokan kértek tőlem tanácsot, egyúttal azt is megmutatom, hogyan készült egy-egy kép. Kitérek majd apróbb fotóstrükkökre is: mi történik például akkor, ha egy nejlonzacskót teszünk az objektív elé. Ma már szerintem egyre kevesebben szeretnek olvasni, sokkal jobb, ha a lényeget öt percbe sűrítve, vizuális segítséggel megkapja az érdeklődő – magyarázta. Péter családjában generációk óta mindenki pedagógus. Azt mondja, ő sohasem készült oktatónak, de a másokon való segítés, a tanítás benne van a vérében.


A munkája és a hobbija találkozott egy korábbi kiállítási témáján, amikor hajléktalanokról készített portrékat. Most újabb felkérést kapott: Szombathely szociális intézményeinek ellátottjait fotózza majd. Közben pedig megy, amerre a szíve és a szeme húzza: például nem szeretné, hogy az extrém hidegről az legyen a legnagyobb emléke, hogy felvett még egy pulóvert. Ezért inkább nekivágott gyalog a befagyott Balatonnak.

Kapcsolódó Cikkek

  • Vadvilág a Kárpát utcában

    Vadvilág a Kárpát utcában

    Igazán látványos kiállítás nyílt a RaM Művelődési Központban. Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesületének tárlatán a Magyarországon élő állatokat, virágokat, a természet apró csodáit, magyarországi vad tájakat tár a néző felé.

  • Kiszabadult a Mikulás!

    Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.