EUR: 329,45 Ft
CHF: 299,04 Ft
2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Belföld Győr

Életmentő hős tűzoltókat ismertek el

A helyszínen küzdő mindegyik tűzoltó hősiesen helytállt a táplánypusztai szociális otthonban történt tűzesetnél, amelyről korábban a Lokál Extra is beszámolt. Hárman elismerést vehettek át az országos katasztrófavédelmi főigazgatótól. Köztünk élő hősök ők, akik életüket kockáztatták a beteg emberekért.

A beszélgetésre Németh Károly tűzoltó törzsőrmester sajnos nem tudott eljönni, éppen szabadságát tölti, de ahogy társai is elmondták, kollégájuk is nagy örömmel vette át az elismerést, amelyet az emberi élet megmentése, az anyagi javak megőrzése, a súlyosabb veszteségek elkerülése érdekében végzett kiemelkedő, hősies helytállásukkal érdemeltek ki.


Németh Károly tűzoltó törzsőrmester szabadság miatt nem tudott részt venni a fotózáson Fotó: Katasztrófavédelem

Németh Károly tűzoltó törzsőrmester szabadság miatt nem tudott részt venni a fotózáson
Fotó: Katasztrófavédelem

Jursics András őrmester, beosztott tűzoltó még csak 2014 óta tagja a győri hivatásosoknak, ám ahogy fogalmazott, régóta készült erre a pályára.

Nagyon jólesik, hogy ilyen fiatal tűzoltóként ekkora megtiszteltetés ért – mondta Jursics András. – Az egész csapat érdeme, mindenki megkaphatta volna, valamiért hármunkat választottak ki. Ám még egyszer mondom, a többiek nélkül nem ment volna, így őket is illeti az elismerés.


GR_tuzoltók_Jursics András _A8A9312 (1)

Jursics András

Papp Norbert Károly főhadnagy felidézte azt a pokoli szombati napot, amely szolgálatparancsnokként is próbára tette szaktudását, rátermettségét.

Már messziről látszott, hogy hatalmas a füst, és tudtuk, hogy nagyon sok fekvő, magatehetetlen beteg van az épületben, akiket ki kell mentenünk – kezdte a főhadnagy. – Párhuzamosan kellett elkezdeni az életmentést és a tűz oltását. Ilyenkor is a szabályok szerint kell eljárni, de az életmentést kell a fő helyre emelni. Na meg úgy elrendelni a munkát, hogy a bajtársak se sérüljenek. Csak teljes légzésvédelem mellett tudtunk dolgozni, puszta kézzel hoztuk ki az embereket, így volt a leggyorsabb. Nem volt sok időnk, felemeltük őket a füsttel telítődött szobában, és már hoztuk is ki, hogy átadjuk a mentőknek. Majd vissza az épületbe, hogy újabb embereket menthessünk meg.

Papp Norbert Károly tűzoltó főhadnagy, szolgálatparancsnok Fotó: Katasztrófavédelem

Papp Norbert Károly tűzoltó főhadnagy, szolgálatparancsnok
Fotó: Katasztrófavédelem

Ahogy a tűzoltók mesélik, igazi földi pokol képe sejlik fel, hiszen helyszíni elbeszélések szerint az ápolók már jó ideje nem mertek visszamenni a bent rekedtekért. Sok beteg élete perceken múlt. A tűzoltók összesen 56 embert mentettek ki a füstből.

Rengeteg tűzoltó és mentő érkezett az otthonhoz hogy segítsenek Fotó: GYP

Rengeteg tűzoltó és mentő érkezett az otthonhoz, hogy segítsenek
Fotó: GYP

Idősebb kollégák sem emlékeznek ehhez hasonló tűzesetre, ahol ennyi embert kellett volna kimenteniük – mesélte Jursics őrmester. – Nem tudtuk, hány embert kell kihozni, csak azt, hogy sokat, és hogy újra és újra vissza kell mennünk.

Jursics András őrmester (b) és Papp Norbert Károly (j) főhadnagy örült az elismerésnek, de hangsúlyozták: az egész csapat érdeme Fotó: o. Jakócs Péter

Jursics András őrmester (b) és Papp Norbert Károly (j) főhadnagy örült az elismerésnek, de hangsúlyozták: az egész csapat érdeme
Fotó: o. Jakócs Péter

Mindent át kellett vizsgálnunk, hiszen ápolásra szorultakat ért baj – vette át a szót Papp Norbert. – Benéztünk az ágyak alá, a szekrényekbe, a közös helyiségekbe, szinte mindent felforgattunk, nehogy valakit bent hagyjuk. Sajnos egy emberen már nem lehetett segíteni, egy pedig a kórházban halt meg, de mi mindenkit kihoztunk. A bajtársak közül senki nem sérült meg. Nagyon nehéz, embert próbáló feladat volt, az egységemből mindenki kiválóan dolgozott, de azt hiszem, ezt mindenkiről el lehet mondani, aki ott volt a helyszínen – zárta szavait Papp főhadnagy.

A tűzoltók megharcoltak a füsttel és a tűzzel, sikerült kimenteniük minden beteget. Több tucat ember nekik köszönheti az életét. Hármukat kitüntették, de mindenkinek szól az elismerés.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább dagad a kispesti korrupciós botrány

  Tovább dagad a kispesti korrupciós botrány

  A százmilliós mutyikról beszélő és fehér porral a kezében hadonászó Lackner Csaba, kispesti önkormányzati képviselő újabb jóslata teljesült, ugyanis a volt MSZP-s képviselő már a választási kampányban megmondta, hogy Guzmics Zsombor, a kerület Építéshatósági és Városüzemeltetési Irodájának irodavezetője távozni fog a voksolást követően.

 • 53 szülészetet fejleszt a kormány

  53 szülészetet fejleszt a kormány

  Ötvenhárom közfinanszírozott egészségügyi intézmény szülészetét fejlesztik 3,3 milliárd forintból – jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

 • Milliárdos üzletté vált a migráció

  Milliárdos üzletté vált a migráció

  A Magyarország irányába tartó illegális migráció az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt. A migránsok nagy része pedig embercsempész-hálózatok közreműködésével jut hazánk területére.