EUR: 331,66 Ft
CHF: 303,32 Ft
2019. december 10., kedd
Judit

Egyéb Nagykanizsa

Elfogadták a költségvetést

A jövő és a fejlődés költségvetése – így összegezte a többség Nagykanizsa 2017-es büdzséjét, amely szerint a város – az elmúlt éveknél lényegesen több pénzből – 17,1 milliárd forintból gazdálkodhat.

A nagy többséggel elfogadott költségvetés különlegessége, hogy azonos arányban tartalmaz működési és fejlesztési forrásokat, tehát Kanizsán idén több mint nyolcmilliárd forint értékben indulnak beruházások, és az előzetes hírek szerint év közben további források érkezése is várható. S bár az ellenzék kétségeket fogalmazott meg, a könyvvizsgáló azt mondta, a költségvetés stabil és finanszírozható. A város vezetői és a hozzászóló többségi képviselők arról beszéltek: Nagykanizsa idén sem emel adót, nem tervez hitelfelvételt, a büdzsé mégis biztosítja a biztonságos működést és a dinamikus fejlődést.


Számos nagyberuházás kezdődhet el ebben az évben. Az egyik ilyen a kétmilliárdos út- és járdafelújítási program, amelyre a kormányzat biztosít extra forrást a városnak, és ennek köszönhetően – két év alatt – húsz helyszínen indulnak munkák, amelyek során kicserélik a régi közműveket is. A tervek szerint orvosi rendelők, óvodák és bölcsődék újulnak meg, a belváros tereihez, zöldfelületeihez hasonlóan. Megvan a pénz az ipari park fejlesztésére is, ami a gazdaságélénkítést, a már ott működő vállalkozások bővítését és újak betelepülését, így a munkahelyteremtést ösztönzi. Ugyanúgy, ahogyan a helyi foglalkoztatási paktum, amelynek célja, hogy képzésekkel, mentorálással 300 embert segítsenek munkához jutni.

Ami a költségvetés működési fejezetét illeti, benne van – és a februári fizetéskor az érintett dolgozók már meg is kapták – a minimálbér és a bérminimum emelésével járó többlet, a közművelődési intézmények szakdolgozóinak 15 százalékos illetményemelése, valamint az óvodák nem pedagógus végzettségű alkalmazottainak hétszázalékos keresetnövekedése is. A költségvetési döntéssel pedig a köztisztviselői illetményalap 38 650 forintról 46 ezerre növekedett Nagykanizsán.


Kapcsolódó Cikkek