2019. december 08., vasárnap
Mária

Külföld

Elhunyt 114 évesen a legidősebb amerikai

Elhunyt 114 évesen Amerika legidősebb embere, Adele Dunlap.

Az idős nő egy Flemington környéki kórházban vasárnap halt meg egy helyi temetkezési vállalt bejelentése szerint. Dunlap 2016 júliusban lett az Egyesült Államok legidősebb polgára, miután a korábbi korelnök, Goldie Michelson 113 évesen elhalálozott.


A 110 évesnél idősebb embereket világszerte számon tartó Gerontológiai Kutatócsoport szerint jelenleg a legidősebb amerikai a 113 éves Delphine Gibson, aki a pennsylvaniai Huntington megyében él.

Dunlapnek nem volt receptje a hosszú élet titkára, és amikor megkérdezték tőle, hogy milyen érzés a legidősebb amerikainak lenni, azt válaszolta, hogy nem érez semmi különbséget.

Dunlap 1902. december 12-én született Newarkban. Születése évében Theodore Roosevelt volt az amerikai elnök, Kuba akkor nyerte el függetlenségét Spanyolországtól, befejeződött a második búr háború és az Egyesült Államok megvásárolta a Panama-csatorna jogait Franciaországtól.

Dunlap iskolában tanított, mielőtt férjhez ment volna, aztán három gyermekét nevelte. Férje egy biztosítónál dolgozott, 1963-ban hunyt el.

Amikor a legidősebb amerikai lett, fia elmesélte, hogy anyja sohasem sportolt, nem volt különösebben vékony, de 63 kilónál sosem volt súlyosabb. Világ életében azt evett, amit csak akart, nem válogatott különösebben. A dohányzást akkor hagyta abba, miután férje átesett első szívinfarktusán. Nem nagyon fogyasztott alkoholt, de annak idején férjével néha megivott egy Martinit.

Dunlap 99 éves korától a pittstowni idősgondozó központban élt. Nem vett részt a közös foglalkozásokon és nem is nagyon barátkozott senkivel, azt azonban mindig nagyon várta, amikor karácsonykor a cserkészlányok elmentek énekelni az otthonba.

Kapcsolódó Cikkek