2019. december 14., szombat
Szilárda

Egyéb Salgótarján

Elhunyt ifjabb Szabó István szobrászművész

Kilencvenéves korában elhunyt ifjabb Szabó István kétszeres Munkácsy-díjas szobrászművész, Nógrád megye díszpolgára. A művész január 26-án halt meg, temetése február 10-én 11 órakor lesz, Benczúrfalván.

Ifjabb Szabó István a Nógrád megyei Dorogpusztán született, 1927. május 22-én. 1952-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, ezt követően Csók Istvánnal, Pátzay Pállal együtt az elsők között lett a képzőművészeti szövetség tagja. Részt vett a nemzetközi kisplasztikai biennálé beindításában, segítette a nemzetközi szimpóziumok és a szabadtéri kiállítások rendszerét, a magyar éremművészet bekapcsolását a nemzetközi szervezetbe, a FIDEM-be.


Benczúrfalva, 2012. június 8. Ifjabb Szabó István Munkácsy-díjas szobrászművész beszél műhelyében, Benczúrfalván. MTI Fotó: Komka Péter

Benczúrfalva, 2012. június 8.
Ifjabb Szabó István Munkácsy-díjas szobrászművész beszél műhelyében, Benczúrfalván.
MTI Fotó: Komka Péter

Nógrád megye, Bátonyterenye és Királyhelmec díszpolgára volt. A felvidéki település főterére ő készítette el Petőfi, Szent István, Szent Imre és Szent László szobrát. Országszerte mintegy 70, fából faragott és bronzból öntött köztéri emlékművét, emlékszobrát, plasztikáját állították fel. Köztéri alkotásai között egyaránt megtalálható Marx, Engels és Lenin alakja, Váci Mihály, Vörösmarty Mihály és Rajk László szobra, Mária-szobor, második világháborús és honfoglalási emlékmű, több díszkút – köztük a Szentkorona-díszkút – és játszótéri plasztika. Szobrai között van a Matyó menyecske, a Táncoló lány és az Anyaság, valamint a Szentháromság-szobor. Bronzba öntötte Nógrád megye legismertebb személyiségeit is, Nagy Ivánt, Szontágh Pált, Madách Imrét és Fráter Erzsébetet, Mauks Ilonát és Mikszáth Kálmánt.

Ifjabb Szabó István a Nógrád megyei Benczúrfalván élt, abban a műteremlakásban, amelyben 1912 és 1920 között Benczúr Gyula dolgozott, és amelyben édesapja, Szabó István Kossuth-díjas szobrászművész alkotott 1955-től 1992-ig – írta az MTI.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  A 39 éves múlttal rendelkező Csarnok Kupa a térség egyik kiemelkedő téli teremlabdarúgó tornája, mely az elmúlt években nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát.
  Az MLSZ Zala Megyei Igazgatóságának szakmai partnerségével rendezett tornára három kategóriában – Öregfiúk 2. (45+), Öregfiúk 1. (34+), Felnőttek – lehet nevezni.

 • Pár óra alatt elfogytak a jótékony sütik

  Pár óra alatt elfogytak a jótékony sütik

  A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat idén már harmadik alkalommal rendezte meg a Karácsonyi Jótékonysági Vásárt, amit olyannyira nagy érdeklődés fogadott, hogy fél délelőtt alatt elkapkodták a süteményeket.