EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 06., péntek
Miklós

Belföld

Elkenték a Siemens-ügy nyomozását?

Kémregénybe illő részleteket lehet kiolvasni az OLAF-jelentés „Siemens-ügy” című fejezetéből. A német gigacégnek valaki súgott a 4-es metró vonatvezérlésére és elektromos ellátására kiírt pályázat részleteiről. Ez már 2009-ben is tudott volt, de felelőse máig sincs az ügynek.

A metró áramellátásának és vonatvezérlésének biztosítására szerződő Siemens AG tevékenységével kapcsolatban hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntett gyanúja miatt már indult nyomozás 2009-ben a Fővárosi Főügyészségen, amely 2011-ben a Központi Nyomozó Főügyészségen folytatódott – írta az OLAF-jelentésre hivatkozva a Magyar Idők.

Az is kiderül a jelentésből, hogy a Debevoise & Plimpton LLP nevű üzleti-jogi cég korábban is vizsgálta és korrupciógyanúsnak ítélte a pályáztatás részleteit, sőt: jelentésük állítólag bizonyítékokat tartalmazott, amelyek szerint különböző tanácsadó és médiacégek munkavégzés nélkül részesültek a pályázati összegből.


Amikor a Debevoise & Plimpton jelentése eljutott a Siemenshez, a német hatóságok és az OLAF is úgy döntött: egy harmadik – meg nem nevezett – ország területén indítanak vizsgálatot az ügyben és nem vizsgálják a magyar projektek részleteit.

A Magyar Idők szerint a hazai hatóságok később megkíséreltek tanúkat meghallgatni az ügyben, de azok vallomása merőben megváltozott, így kénytelenek voltak megszüntetni a nyomozást. Az OLAF szerint azonban a vizsgálódás nem volt alaptalan: a 31,7 milliárd forintos üzlet teljes támogatott része, 28 milliárd forint úgy került a Siemenshez, hogy a cég jogosulatlan előny birtokában nyerte el a pályázatot.


Mi mennyi?

452,5 milliárd: a 4-es metró építésének összköltsége

167 milliárd: az OLAF szerint ennyit csaltak el összesen

59 milliárd: az uniós támogatás összege, amit visszakérne az OLAF

28 milliárd: a Siemens-szerződés uniós támogatása (ezt szintén visszakérik)

Kapcsolódó Cikkek