EUR: 329,61 Ft
CHF: 301,29 Ft
2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Sport X.kerület XVII.kerület

Éva magasra tette a lécet tavalyi teljesítményével

Hajmási Éva élete első paralimpiáján ezüstérmet nyert csapatban. A kerekesszékes vívó a kőbányai Törekvésnél készül, és a szomszédos kerületből, a XVII.-ből jár edzésre nap mint nap. Az Európa-bajnoki aranyérmére nagyon büszke Éva úgy érzi, megtalálta számítását a vívásban és a klubnál.

Hajmási Éva kimondottan eredményes évet zárt
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Bár a tavalyi paralimpián a tőrcsapattal ezüstérmet nyert, amikor arról kérdeztük Hajmási Évát, mi volt a 2016-os esztendő kiemelkedő eseménye az ő szemszögéből, mégsem a riói játékokat említette elsőként.


A legbüszkébb az olaszországi Európa-bajnoki címemre vagyok. Persze, a szívem csücske a paralimpiai ezüst is. Ezek olyan lökést adtak számomra, ami biztos kitart a következő négyéves ciklusra. Nagyon jó közegben dolgozhatok Kőbányán, a Törekvésnél Beliczay Sándorral dolgozhatok együtt, és Osváth Richárd az edzőtársam, akivel nap mint nap készülhetek. A klubtól nagyon sokat kapok, nemcsak anyagilag, emberileg is − beszélt hatalmas elánnal és mosolyogva az életét jelentő vívásról.

( Fotó: Sáfár Tibor)

Éva a trónkövetelő generációhoz tartozik, míg Krajnyák Zsuzsanna vagy Dani Gyöngyi már a kétezres évek eleje óta szállítja az eredményeket, a Törekvés vívója Rióban első paralimpiáján szerepelt.


− Szerencsés helyzetben vagyok, mert úgy csöppentem bele a kerekesszékes vívásba, hogy ők ott voltak mellettem, és szerintem, amíg lehet, még folytatják a karrierjüket. Ha bírom, én is szeretnék akár negyvenéves koromig vívni.

Sokat nem kell utaznia a felkészülési időszakban, hiszen a X. kerületi edzőterembe a szomszédos XVII.-ből jár át.

Mozgássérültként alapvetően biztos nehezebb lenne a dolgom, de van jogosítványom és autóval közlekedem, ami nagyban megkönnyíti a helyzetet, húsz perc alatt megjárom ezt a távolságot.

A családdal hároméves korában költöztek a belvárosból Rákosmentére, ami Éva szívéhez nőtt.

− Sokan azt mondják, szinte már vidék, és igaz, hogy nagyon sok a zöldövezeti rész, de egyben nagyon városias is. Hamar bent lehet lenni az Örs vezér terén, ahonnan pedig minden gyorsan elérhető.

Idén novemberben világbajnokság lesz, ez a vívók fő versenye 2017-ben.

− Persze fontos, hogy a világkupákon is jó eredményt érjek el és minél erősebb versenyzőket verjek meg, mert a rutin később sokat érhet a nagyobb viadalokon.


Kapcsolódó Cikkek