2019. december 06., péntek
Miklós

Aktuális

Putyin látogatás – Ezért nincs igaza Juhász Péternek

Nem a jogállam sárba tiprása csupán kötelező biztonsági intézkedés volt, hogy nem tarthatott tüntetést az Együtt csütörtökön a parlamentnél – derül ki Tarjányi Péter biztonsági szakértő szavaiból.

Nem engedték be a rendőrök az Együtt tagjait a Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatására időzített tüntetésük tervezett helyszínére, az Alkotmány utcába, ezért a Markó utca és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán tartották meg demonstrációjukat csütörtök este. A tüntetők sípokkal, zászlókkal és különféle transzparensekkel jelentek meg Juhász Péter, az Együtt alelnökének hívására.


Fotó: Mészáros Diána

Alig 150-200 ember gyűlt össze Juhászék demonstrációján (fotó: Mészáros Diána)

Juhász mellett, Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke és Szelényi Zsuzsanna, az Együtt országgyűlési képviselője tartott beszédet a füttykoncert közepén. A politikusok arra kérték a tömeget, hogy skandálás helyet inkább fütyüljenek, mert „abban sokkal több van”. Az ellenzéki párt képviselői szerint Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin szövetsége zsákutca.

Juhász Péter Fotó: Mészáros Diána

Juhász Péter
Fotó: Mészáros Diána

Bár a média több helyen is 500 fős tömegről beszélt, nagyjából 150-200 ember gyűlhetett össze. A leghangosabban akkor kezdték el fújni a sípokat a demonstrálók, amikor az orosz elnök konvoja elindult a repülőtér felé.


Fotó: Mészáros Diána

Fotó: Mészáros Diána

Az Együtt tiltakozásával kapcsolatban, miszerint a Kossuth téren nem tarthattak demonstrációt, csak a Markó utca és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán, a Lokál megkérdezett egy biztonságpolitikai szakértőt.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Putyin konvoja az Andrássy úton (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

– A biztonsági követelményrendszer miatt nem engedélyezhették a Kossuth téren a tüntetést, ugyanis ott halad el az elnöki konvoj. Képzeljük el, hogy valaki kiszalad az autók elé, és most ne is tételezzünk fel olyat, hogy egy robbantó beépül a tömegbe. A konvoj ugyanis nem állhat meg, történjen bármi is, hiszen az már biztonsági blamázs lenne – magyarázza Tarjányi Péter.

Fotó: Mészáros Dia

Putyin Mercedese a Hősök terén (Fotó: Mészáros Dia)

 

Mint ismert Juhász Péterék folyamatosan azt hangoztatták: a jogállam sárba tiprása, hogy nem tarthatták meg demonstrációjukat a Kossuth téren, holott nemcsak a teret, de az egész környéket – a Szabadság teret is beleértve – lezárták Putyin védelmének érdekében.

Fotó: Csudai Sándor

Lezárás a Kossuth térnél (Fotó: Csudai Sándor)

putyin térkép.jpg

Ezen a térképen jól látszik, hogy nemcsak a Kossuth teret, de az egész környéket lezárták (12-es pont)

 

Az orosz elnök a világ legjobban védett személyeinek egyike, a Lokál is többször beszámolt róla, hogy milyen biztonsági intézkedések közepette érkezik majd. A delegációját szállító három repülő közül például nem lehetett tudni, hogy melyiken lesz pontosan, ahogy azt sem, hogy Szlovákia, vagy Szerbia irányából lépi-e át a magyar légteret. Ezen kívül három útvonalat is biztosított számára Budapesten a repülőtér és az Országház között és az utolsó pillanatban döntötték csak el, hogy melyiken halad.

Kapcsolódó Cikkek