EUR: 328,83 Ft
CHF: 299,29 Ft
2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Külföld

Feltörték a washingtoni térfigyelő rendszer számítógépes hálózatát

Nyolc nappal Donald Trump amerikai elnök januári beiktatása előtt egy hackercsoport feltörte és napokra használhatatlanná tette a washingtoni térfigyelő kamerarendszer számítógépes hálózatot – közölte pénteken a Fox News amerikai hírtelevízió az ügyben nyomozó hatósági forrásokra hivatkozva.

Az esetről a The Washington Post című napilap is hírt adott.


A hackertámadás következtében január 13. és 15. között 187 rendőrségi térfigyelő kamera közül 123 használhatatlanná vált. Egy részük azon az útvonalon van elhelyezve, ahol Donald Trump beiktatásának napján, január 20-án ünnepi felvonulást tartottak.

A kiberbűnözők számítógépes vírussal fertőzték meg a térfigyelő hálózatot, és pénzt követeltek cserében a vírus ártalmatlanításáért. A hatóságok végül nem fizettek, hanem maguk oldották meg a problémát: kikapcsolták a megfigyelő rendszert, törölték, majd újratelepítették a vezérlőprogramokat. A beiktatás napján minden rendben működött, 31 millió amerikai nézte élőben az ünnepséget.

A Fox News szerint a hackertámadás ügyében folytatja a nyomozást az elnök védelmét is ellátó Secret Service biztonsági szolgálat. A hírtelevízió értesülései szerint nem zártható ki, hogy a számítógépes kalózakciót külföldről vezényelték le, hatósági támogatással.

Az elmúlt években több hasonló támadást követtek el az Egyesült Államokban magánfelhasználók ellen, de hackertámadások érték állami intézmények – kórházak, vállalatok és önkormányzati hivatalok – térfigyelő rendszereit is. Ennek általában az a következménye, hogy a felhasználók nem tudják használni a kamerákat vagy a számítógépes rendszer által tárolt adatokat, amíg nem fizetnek. A támadók általában tudatják a felhasználókkal, hogy bizonyos időn belül fizetniük kell, különben törlik a teljes rendszerüket és adatbázisukat.

https://www.washingtonpost.com/local/public-safety/hackers-hit-dc-police-closed-circuit-camera-network-city-officials-disclose/2017/01/27/d285a4a4-e4f5-11e6-ba11-63c4b4fb5a63_story.html?utm_term=.4f82492e3217

http://www.foxnews.com/politics/2017/02/09/hackers-infected-dc-surveillance-camera-network-days-before-trumps-inauguration.html

Címkék

Kapcsolódó Cikkek