EUR: 329,57 Ft
CHF: 301,18 Ft
2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Egyéb Békéscsaba

Felújításra vár a Hősök temetője

A közelmúltban pályázatot nyújtott be a város a Hősök temetője felújításához. A 728 sírt magában foglaló temetőben a harcmezőkről hazahozott hősi halottak nyugszanak.

Az első világháborús áldozatok emlékére 1916-ban egy hősi temető létesítéséről döntött a békéscsabai képviselő-testület. A temetőkertet Bischotka János 101-es főhadnagy terve alapján építették, és 1918-ban szentelték fel. Bár a településen nem húzódott frontvonal, ennek ellenére ebben a temetőben – az országban talán egyedülálló módon – több mint hat nemzetiség háborús hőse nyugszik (a 728 sírban 489 magyar a híres 101-es gyalogezredből, 89 orosz, 14 szerb, 13 olasz, 12 német, 105 román és 6 ismeretlen katona van eltemetve). A Hősi Temető 1917-ben az elsők között létesült az országban, és még napjainkban is hazánk egyik legszebb és legjobban gondozott sírkertje. Pop Wilhelm és Papp László sebesült honvédet ábrázoló műkőszobra szintén 1917 óta áll a temető közepén.


A Hősök temetője jelenlegi állapotában
Fotó: Szabó Judit

De az elhanyagolt hadisírok karbantartása, felújítása ez alatt a hosszú idő alatt szükségessé vált – írja közösségi oldalán Szarvas Péter polgármester. Sikeres pályázás esetén a munkálatok márciusban kezdődhetnek és még idén befejeződhetnek. Ezalatt megújulnak a hadisírok, a temető kapuja, a hozzá kapcsolódó oszlopok és kapuk, a sírok között pedig járda létesül. A felújítások elvégzésével a temetési hely méltó állapotban állít majd emléket az I. világháborúban honvédelmi kötelezettségük teljesítése közben elhunyt áldozatoknak, ébren tartva ezáltal az I. világháborúval kapcsolatos társadalmi emlékezetet és ezáltal a történelmet.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vadvilág a Kárpát utcában

  Vadvilág a Kárpát utcában

  Igazán látványos kiállítás nyílt a RaM Művelődési Központban. Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesületének tárlatán a Magyarországon élő állatokat, virágokat, a természet apró csodáit, magyarországi vad tájakat tár a néző felé.

 • Kiszabadult a Mikulás!

  Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.

 • Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  A 39 éves múlttal rendelkező Csarnok Kupa a térség egyik kiemelkedő téli teremlabdarúgó tornája, mely az elmúlt években nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát.
  Az MLSZ Zala Megyei Igazgatóságának szakmai partnerségével rendezett tornára három kategóriában – Öregfiúk 2. (45+), Öregfiúk 1. (34+), Felnőttek – lehet nevezni.