EUR: 339,51 Ft
CHF: 319,47 Ft
2020. február 27., csütörtök
Edina

Egyéb

Bonyolult a felvételi pontok kiszámolása

Jó hír a rutinos felvételizőknek: idén is marad a felvételiknél a pontduplázási lehetőség. De vajon tudjuk-e, hogy milyen pontszámok alapján lehet bejutni a főiskolákra, egyetemekre? És azt, hogy azok miből tevődnek össze?

A felvételizők a többletpontok nélküli összpontszámukat kétféleképpen számolhatják ki: vagy összeadják a tanulmányi pontszámot (maximum 200 pont), vagy megduplázzák az érettségi pontszámot (maximum 200 pont) – segít az eduline.hu. De mi az az érettségi pontszám? Meg kell nézni, hogy a kiválasztott alap- vagy osztatlan szakon melyek a kötelező vagy választható érettségi tárgyak. Csak annak a két tárgynak a százalékos eredményét kell figyelembe venni, amely a kiválasztott szakon kötelező vagy választható. Tárgyanként legfeljebb 100 pontot lehet szerezni – egy 62 százalékos érettségi 62 pontot ér, egy 91 százalékos 91 pontot –, összesen maximum 200-at. A felvételin automatikusan azt a verziót veszik figyelembe, amellyel több pontot szerzett a tanuló, ezt nem kell külön kérvényezni. Az érettségi pontok duplázásával elsősorban azok járnak jól, akiknek gyengébbek a középiskolai jegyeik, vagy a kiválasztott tárgyakon kívül nem brillíroznak az érettségin.


A felvételi pontszámainak kiszámolásához először a középiskolai bizonyítványt kell elővenni – a végzősök gondolják át, milyen jegyekre számíthatnak év végén, és azzal számoljanak. Az öt fő tárgyból szerzett (utolsó két év végi) érdemjegyeket kell összeadni, majd duplázni – így maximum 100 pont szerezhető. A magyar, a matek, a történelem és az idegen nyelv mellett valamelyik természettudományos tárgy eredményét is figyelembe veszik.

Az utolsó két tanév év végi eredményeiből kiszámított pontszámhoz először hozzá kell adni a négy kötelező és egy szabadon választható tárgy százalékos érettségi eredményének átlagát, egész számra kerekítve. Ez maximum 100 pont lehet. A középiskolai jegyekből és az érettségi átlageredményéből kalkulált pontokat összeadva maximum 200 pont érhető el. Ezután meg kell nézni, hogy a kiválasztott alap- vagy osztatlan szakon melyek a kötelező vagy választható érettségi tárgyak. Most csak annak a két tárgynak a százalékos eredményét kell figyelembe venni, amely a kiválasztott szakon kötelező vagy választható.


(A témában további információ az eduline.hu-n.)

Kapcsolódó Cikkek

 • Mintha győztek volna: döntetlen

  Mintha győztek volna: döntetlen

  A Tatabánya szombaton Győrben 24-24-es döntetlent játszott a francia Pays d’Aix Université Club csapatával a férfi kézilabda…

 • Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

  Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

  A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége idén már harmadszor tartott úgynevezett lélekmozgató órákat az ország számos pontján. A diákok a testnevelés és osztályfőnöki órák keretében ismerkedhettek meg a fogyatékkal élők mindennapjaival és sportolási lehetőségeivel.

 • Tavaszváró töltött kacsa

  Tavaszváró töltött kacsa

  Az utolsó hivatalosan téli hónap végén – időjárástól függetlenül – már a márciusi tavaszra készülünk.