2019. december 10., kedd
Judit

Belföld

Fidesz: Gyurcsány Ferenc valójában mindenkivel tandíjat akar fizettetni

A Fidesz szerint a Demokratikus Koalíció (DK) valójában mindenkivel tandíjat akar fizettetni, s ezt a párt programja is tartalmazza.

A kormánypárt szerdán közleményben reagált Arató Gergely DK-s politikus javaslatára, miszerint ingyenessé kell tenni a felsőoktatás megkezdését, később pedig tanulmányi eredményhez és szociális helyzethez kötni az állami támogatást.


Ha Gyurcsány Ferencen múlik, mára a továbbtanulás csak kevesek kiváltsága lenne – értékelt a Fidesz, kifejtve: a DK elnöke kormányzása idején be akarta vezetni a mindenkire kiterjedő állami tandíjat, s azt csak a Fidesz által kezdeményezett 2008-as szociális népszavazás törölte el.

Jelezték: az ellenzéki párt programja is feketén-fehéren tartalmazza, hogy az első egyetemi évet követően kivétel nélkül mindenki fizessen tandíjat. Ez azt jelentené, hogy több tízezer ma állami ösztöndíjas képzésben résztvevő hallgatónak is fizetnie kellene – tették hozzá.

A kormánypárt a felvételizők számának változását demográfiai okokkal magyarázta. Mint írták, 2010 és 2016 között a felvételizők száma 95 és 111 ezer között alakult, átlagosan 10-ből 7 diákot felvesznek. A felvett hallgatók 76 százaléka államilag finanszírozott képzésben vesz részt, a szociálisan rászorulókat pedig ösztöndíjprogramok és a korábbinál kedvezőbb diákhitelek segítik.

Megjegyezték azt is, hogy az önköltséges hallgatók számára is hozzáférhető a képzési költségeiket teljes mértékben kiváltó Diákhitel2 konstrukció.

A közlemény kitért arra, hogy a kormány országos kollégiumfejlesztési programot indít és a munkaerőpiaci igényekhez szabja a képzéseket. A felsőoktatási átalakítások hozzájárultak ahhoz, hogy a fiatalok munkanélkülisége 2010 óta 30-ról 11,8 százalékra csökkent – összegzett a Fidesz.

Kapcsolódó Cikkek

  • Zselés szaloncukor az idei sláger

    Zselés szaloncukor az idei sláger

    Nemcsak fogyasztjuk, de karácsonyfa egyik ékes dísze is a színes papírokban csomagolt édesség. A magyar vásárlók 63 százaléka ragaszkodik a zselés szaloncukorhoz és a családok 72 százalékában valaki mindig kieszi az édességet a csomagolásból, majd visszatekerve a fán hagyja.

  • Drogozással és prostizással vádolnak ellenzékieket

    Drogozással és prostizással vádolnak ellenzékieket

    Az ellenzék Borkai Zsoltjának megnevezését ígéri az Angyal ügyvédje nevezetű blog, amely azzal állt elő, hogy január elsején két korrupt, kokainozó, fiatal örömlányokkal orgiázó ellenzéki politikus drog- és szexpartijairól rántja le a leplet, ha addig nem vonulnak vissza a közélettől.