EUR: 331,71 Ft
CHF: 303,48 Ft
2019. december 09., hétfő
Natália

Életmód

Fontos! Jelölje meg fizetési igényét

Az állásinterjú egyik legrettegettebb kérdése, amikor a HR-es nekünk szegezi: milyen fizetésre gondolt? Pedig ez az egyik legalapvetőbb kérdés, de nem szívesen felelünk rá, mert félünk, ha sokat mondunk, bukjuk az állást, ha pedig keveset, alulértékeljük magunkat és eleve rossz kondíciókkal indulunk.


Amikor azt kérik, hogy már az önéletrajzban jelöljük meg, mennyit szeretnénk keresni, nem az a cél, hogy megtalálják a legolcsóbb jelöltet, hanem az, hogy a legalkalmasabbat vegyék fel, akinek a bérigénye is belefér a cég költségvetésébe. Egy jól működő cégnek nem érdeke, hogy alulfizetett munkavállalókat alkalmazzon, akik hamar tovább állnak.


Az önéletrajzban célszerű nem egy konkrét összeget, hanem egy rugalmas fizetési sávot megadni, ezzel több esélyünk lesz felkerülni a jelöltek listájára.Tegyük félre a legendákat, hogy az adott szakmában milyen csúcsgázsikat lehet keresni, és a realitás talaján maradva kezdjünk el számolni: adjuk össze, milyen kiadásaink vannak egy hónapban, ezekre természetesen jutnia kell a havi keresetből, ezután viszonyítsunk előző fizetésünkhöz.

Pályakezdőként kérdezzük meg a már pályán lévőket, hogy ők milyen összegért helyezkedtek el anno, és ha van ismerős a megcélzott cégnél, kérdezzünk rá a fizetésekre. Ha magasabb pozícióba pályázunk, a jelenlegi fizetésünkre számoljunk rá 15–25 százalékot.

Fontos szempont, hogy bármennyi idősek is vagyunk, pályamódosítóként pályakezdőnek számíthatunk a piacon, vagyis ezt is vegyük figyelembe a fizetési igény megjelölésénél. Legyünk tisztában az élethelyzetünkből fakadó, utánunk felvehető állami támogatásokkal, és ezt az interjún bátran mondjuk is el.

Kapcsolódó Cikkek

 • A jó szájápolás megelőzhet számos betegséget

  A jó szájápolás megelőzhet számos betegséget

  A jó szájhigiéné több szempontból is fontos, hiszen általános egészségi állapotunkra nézve is kedvező hatással bír. Most kutatók egy meglepő tanulmányban arról számolnak be, hogy a fogmosás csökkentheti az Alzheimer-kór, valamint számos más betegség kockázatát, valamint segít a szív- és érrendszer védelmében.

 • Tudta? Ennyien hazudnak a munkájukról

  Tudta? Ennyien hazudnak a munkájukról

  Tegye a szívére a kezét mindenki! Ugye előfordult már, hogy lódított a munkahelyén? Persze nem kell rögtön valami hatalmas nagy hazugságra gondolni, de szinte biztos, hogy olyan ember nem létezik, aki még soha egyetlen egy kis füllentést ne ejtett volna meg, akár a főnökénél, vagy épp a kollégájának nem mondott igazat.

 • Akik már nem öregszenek meg

  Akik már nem öregszenek meg

  Az I. világháború lezárásának századik évfordulója alkalmából Peter Jackson, A Gyűrűk Ura trilógia Oscar-díjas rendezője bemutatja lélegzetelállító dokumentumfilmjét, amelyben a Nagy Háborút oly módon vitte a nagyvászonra, mint korábban senki más.

 • Télen is óvjuk a bőrünket!

  Télen is óvjuk a bőrünket!

  A tél, az extrém hideg, a fűtött lakások szárazabb levegője, valamint a kinti és benti hőmérséklet közötti különbség megviseli a bőrt. Dr. Torma Katalin, az Oxygen Medical bőrgyógyász szakorvosa olyan hasznos tanácsokkal szolgál, amelyek segítenek a problémás, viszkető bőrt újra selymessé, hidratálttá tenni.