EUR: 328,83 Ft
CHF: 299,41 Ft
2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Belföld Veszprém

Forradalom és szabadságharc Veszprémben

A meteorológiai riasztás ellenére is zsúfolásig telt a Dubniczay-palota a múlt héten Mészáros Gyula Forradalom és szabadságharc Veszprémben című könyvének bemutatóján. Nem csoda: tizenöt évet kellett várni erre a pillanatra.

Sokat kellett várni a kötet második kiadására (fotó: Domján Attila)

Sokat kellett várni a kötet második kiadására (fotó: Domján Attila)

Mészáros Gyula munkája korszakos jelentőségű, hiánypótló és a hatvan évvel ezelőtti események igényes, körültekintő feltárása. A 2001-es első megjelenés után – Mészáros Gyula 2015-ben bekövetkezett haláláig – a kötet hatalmas népszerűségre tett szert. A helytörténeti munkákon túlmutató, hatalmas dokumentációra alapozott kiadvány a valóságos történésekkel ismerteti meg az olvasókat, ezért forrásmunkává is vált. A könyv nem csupán eseménytörténeti mű, hanem a forradalom előéletét és utóhatásait is ismerteti, teljes horizontot vázol az események mögé. Ezért tartotta fontosnak az első kiadást vállaló Művészetek Háza, hogy pályázati forrásból ezt az alapművet másodszor is kiadja.


A meteorológiai riasztás ellenére is nagy volt az érdeklődés (Fotó: Domján Attila)

A meteorológiai riasztás ellenére is nagy volt az érdeklődés (Fotó: Domján Attila)

– Sok könyvbemutatón volt szerencsém részt venni, de a mai több szempontból is rendhagyó – fogalmazott Porga Gyula polgármester. – A könyv megjelenése 2001-re datálható, a második kiadásra – az országos siker ellenére – mégis 2016-ig kellett várni. Porga Gyula hozzátette: a várostörténet iránt hobbiból érdeklődő olvasóként különösen kedves számára ez a könyv, mert mint mondta, ez a mi történetünk.

Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója elmondta: elfogultan tekint a műre, hiszen mindkét kiadás a Művészetek Háza gondozásában jelenhetett meg, ő maga pedig még független grafikusként kapta a felkérést a könyv arculatának megtervezésére. Az ezer példányt nagyon gyorsan elkapkodták – emlékezett vissza az igazgató –, így hiánypótló és indokolt volt újra kiadni.


Kapcsolódó Cikkek