EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 06., péntek
Miklós

Belföld Nagykanizsa

Gyermekek a számok mögött

Az ősztől várhatóan 1250 gyermek óvodai ellátásáról gondoskodnak majd Nagykanizsán. A pontos tervezést azonban több tényező is nehezíti.

A közgyűlés számára készült előterjesztésből kiderül, hogy a Nagykanizsa Központi Rózsa Óvoda 12 tagóvodájába a tavaly októberi statisztikai adatok szerint 1296 gyermek járt. Az is fix, hogy a nagykanizsai állandó lakcímmel és tartózkodási hellyel rendelkező hároméves, óvodaköteles gyermekek száma 257. Innentől azonban minden adat „körülbelüli” és „várható” – például az, hogy a társuláshoz tartozó kisebb településekről hány gyerek érkezik, s az is, hogy ősztől mennyi jelenlegi nagycsoportos ül át az iskolapadba (utóbbiak száma 380 körül alakul). Osztva és szorozva azonban körülbelül 1250 gyermekről kell gondoskodni a kanizsai ovihálózatban ősztől.


Jó dolguk van a kanizsai óvodásoknak (Fotó: Gergely Szilárd)

Jó dolguk van a kanizsai óvodásoknak (Fotó: Gergely Szilárd)

És hogy tovább árnyaljuk, mennyire bonyolult dolog a tervezés, az előterjesztés szerint a Szent Donáti Cecília Óvoda tagintézmény két csoportja csökkenti az önkormányzati óvodákba kerülő gyermekek számát, s társuláson kívüli településekről érkező gyermekek megjelenése is várható. Arról nem is beszélve, hogy akár jelentős létszámváltozást okozhat, hogy menet közben, tehát szeptember 1-je után is jöhetnek gyerekek, akik ugyanis az év végéig betöltik a harmadik évüket, szülői döntés alapján ovisok lehetnek. Ilyenből Kanizsán 132 van, ráadásul már a két és fél éves lurkók felvételét is kérhetik az apukák, anyukák.

Kanizsán a javaslat szerint április 5-én és 6-án lehet majd óvodába jelentkezni, az intézményvezetői döntést követően pedig május 3-án és 4-én kell beíratni a leendő óvodásokat.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek