EUR: 329,44 Ft
CHF: 301,04 Ft
2019. december 14., szombat
Szilárda

Egyéb Sopron

Gyermekmúzeum nyílt Sopronban

Új gyermekmúzeum nyitotta meg kapuit, amelynek létrehozásán már régóta dolgoztak a Soproni Múzeum munkatársai. A Macskakő egyik különlegessége, hogy interaktív térrel várja a kicsiket.

Szabadhegyi Zita szerint egy hiánypótló közösségi teret hoztak létre Fotó: Soproni Múzeum

Szabadhegyi Zita szerint egy hiánypótló közösségi teret hoztak létre
Fotó: Soproni Múzeum

Gyerekzsivajjal, élettel telt meg a soproni belváros egykori patinás épülete, az Eggenberg-ház. A Soproni Múzeum új élményközpontú közösségi tere a Szent György utcában nyílt meg. A Macskakőben az utcafronton kapott helyet a gyermekmúzeum kiállítótere, az udvarra nyíló épületrészben pedig egy múzeumpedagógiai foglalkoztatóhelyiség.


A gyermekmúzeum régi korok mindennapi életét mutatja be egykor és ma használatos tárgyakon keresztül.
– A Soproni Múzeum régi álma vált valóra az új projekttel – fogalmazott Szabadhegyi Zita, a Macskakő egyik megálmodója. – A legkisebbek számára létrehoztunk egy hiánypótló közösségi teret, ahol a gyermekek saját módszereikkel, saját maguk játékosan fedezhetik fel a letűnt korok világát.

Amint Zita elmondta, a felnőttek és a gyerekek tárgykultúrája sokszor nagyon szegényes. Míg óvodáskorban még intenzív kapcsolatban állnak a tárgyi világgal – folyamatosan figyelik, tapogatják, értelmezik a körülöttük lévő tárgyakat –, ez a kapcsolat az iskolás időszakra elszegényedik, sokkal fontosabbá válnak a kommunikáció verbális és különösen az írásos formái. Ezáltal, nem letagadva az említett formák fontosságát, elszegényedik az életük.
– A gyerekek nem tudják értelmezni a régi korok tárgyait, nem tudják párhuzamba állítani mai tárgyainkkal. Felnőtté válva is csak „ténferegnek” a kiállításokon – fejtette ki Szabadhegyi Zita.
Hogy ez ne így legyen, ismerniük kell a tárgyak meséjét. Ezt megismertetni pedig a múzeum dolga. A jó kiállítás feladata, hogy a tárgyakat „helyzetbe hozza”, beszéltesse őket.
„Egy gondolatra vagy a bármikortól” – olvashatják a látogatók a soproni kiállítás köszöntőfalán. – Azt szeretnénk, ha a gyerekek időutazásra jönnének velünk a múltba, ezt sugallja a mottónk is. Ehhez csak a képzeletükre van szükségük, mi pedig támpontokat és inspirációkat adunk nekik a tárgyaink segítségével – fogalmazott a Soproni Múzeum munkatársa.


Sok-sok gyermek jött össze a Macskakő megnyitójára Fotó: Bolodár Zoltán

A gyerekeknek a képzelőerejükre is szükségük van a múzeumban
Fotó: Bolodár Zoltán

A tárlaton a gyermekek napirendjéhez, így például az alváshoz, tisztálkodáshoz, öltözködéshez köthető, egykor használatos tárgyak jelennek meg. Ezek a múzeum gyűjteményéből származnak és hagyományos, álló tárolókban kaptak helyet a római kortól kezdve. A műtárgyakat rövid leírások, érdekességeket felvillantó szövegek kísérik.
A Macskakő különlegessége, hogy a tematikusan elrendezett tárolók mögött egy belső, interaktív tér nyílik meg, ahová be lehet bújni, ahol a kicsik érzékszerveik megmozgatásával és játékos feladatok segítségével tanulhatnak a kiállítótérben. Lakomázhatnak egy ókori ebédlőasztalnál, múlt századi játékokkal játszhatnak, de beülhetnek egy százéves iskolapadba is. Kipróbálhatják, hogyan öltözködött hajdan egy velük egykorú gyermek.
A gyermekmúzeum megteremtésével a Soproni Múzeum nem tekinti befejezettnek a projektet. Folyamatosan megújuló múzeumpedagógiai és közművelődési programokkal szeretnék becsalogatni és visszavonzani a már itt járt látogatókat, óvodásokat, iskolásokat és családokat.

Élvezetes a kicsik számára a gyerekmúzeum Fotó: Bolodár Zoltán

Élvezetes a kicsik számára a gyerekmúzeum
Fotó: Bolodár Zoltán

Nyitvatartás
A Macskakő gyermekmúzeum és közösségi tér hétfő kivételével mindennap 10 és 18 óra között fogadja a látogatókat az Eggenberg-házban (Szent György utca 12.).

 

Jegyárak
A Soproni Múzeum barátságos jegyárakkal várja a kicsiket és nagyokat, gyermekbelépőjegy 400 forint (6 éves korig ingyenes), felnőtt 600 forint. Múzeumi óra iskolai, óvodai csoportoknak 300 forint személyenként (belépőjegyet nem kell váltani).

Kapcsolódó Cikkek

 • Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  A 39 éves múlttal rendelkező Csarnok Kupa a térség egyik kiemelkedő téli teremlabdarúgó tornája, mely az elmúlt években nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát.
  Az MLSZ Zala Megyei Igazgatóságának szakmai partnerségével rendezett tornára három kategóriában – Öregfiúk 2. (45+), Öregfiúk 1. (34+), Felnőttek – lehet nevezni.

 • Pár óra alatt elfogytak a jótékony sütik

  Pár óra alatt elfogytak a jótékony sütik

  A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat idén már harmadik alkalommal rendezte meg a Karácsonyi Jótékonysági Vásárt, amit olyannyira nagy érdeklődés fogadott, hogy fél délelőtt alatt elkapkodták a süteményeket.