EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 07., szombat
Ambrus

Egyéb Érd

Gyógyító só a barlangban

Elborzadva olvassuk naponta a híreket, amelyek légszennyezettségről, óvintézkedésekről, különféle veszélyességi fokozatokról, egyebek mellett a szálló por mennyiségének megállíthatatlanul riasztó mértékű növekedéséről szólnak.

A szennyezett levegőtől olykor az utca másik oldalát sem látjuk, de legalább ekkora gond, hogy torkunkban, légzőszerveinkben is érezzük ennek a levegőnek a kaparó, maró hatását. Ebben a helyzetben szinte oázisként hívogat a nemrégiben Érden megnyílt sóbarlang.


Nehéz röviden összefoglalni, mennyi mindent is tud a só, de ebben segít az érdi sóbarlang tulajdonosa, Szalai Bernadett. Mint elmondta:  jó kétszáz évvel ezelőtt már észrevették, hogy a sóbányákban dolgozó munkások egészségesebbek, mint a máshol dolgozók. Például nem alakultak ki náluk olyan, akkoriban gyakori betegségek, mint a tüdőgyulladás és az asztma. Hasonlóképpen észlelték a só gyógyító hatását a második világháború idején az óvóhelyként használt sóbányákban. Ezeket a tapasztalatokat aztán csakhamar alátámasztották a kutatók eredményei is – például kiderült a belélegzett sós levegő gyulladáscsökkentő hatása, előnyeit élvezhetik a krónikus hörgőhurutban vagy egyéb légúti betegségekben szenvedők, de eredményesnek bizonyult bőrbetegségek, például ekcéma vagy pikkelysömör ellen is.

A kicsik is találnak maguknak elfoglaltságot

A kicsik is találnak maguknak elfoglaltságot

Az Érden megnyílt sóbarlang vagy inkább sószoba nemcsak gyógyító hatása, hanem betegségmegelőző, immunrendszert erősítő, ellazító és nyugtató hatása miatt egészséges vendégeket is vár. A valamivel több, mint húsz négyzetméteres, sótéglával körberakott helyiség minden korosztály számára kellemes, pihentető időtöltést kínál. Szalai Bernadett elmondta, hogy sajátos családi játszóhelyeket is létrehoztak és szabadidős programok is kínálnak.


Népszerűek az „anyukás” játékok is

A kicsik nem unatkoznak

 

A felnőttek nyugágyban pihennek, beszélgetnek, a gyerekek pedig a mintegy tíz centiméter vastag sóhomokozóban játszanak – amit már el is neveztek somokozónak.

A hatalmas mennyiségű só és sóhomok párolog, és sópárásító is működik a helyiségben. Beépítettek még egy levegőfertőtlenítő berendezést is, amely kiszűri a levegőből a polleneket és vírusokat, így mai technológiával sikerült megteremteni az egykori sóbarlangok mikroklímáját.

Kapcsolódó Cikkek

 • Országos jelentőségű a Giro

  A rajt- és célvárosok – Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa -, illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiáról a GiroHungary2020 csapata.

 • A tehetségeket díjazták

  A tehetségeket díjazták

  November 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében adta át Ács Rezső polgármester az idei…

 • Hajrá, Kék Tigrisek!

  Hajrá, Kék Tigrisek!

  Jó hír a tatabányai kézilabda kedvelőinek: a hazai ligában elverték a Budakalászt a Kék Tigrisek, és közben meglett az EHF Kupa csoportkörének sorsolása is.