EUR: 329,96 Ft
CHF: 301,74 Ft
2019. december 12., csütörtök
Gabriella

Egyéb VII.kerület

Gyűjtöttek a felújításra

112 év után először tesznek kísérletet arra, hogy felújítsák a hatalmas rózsaablakot a fasori evangélikus templomban. Érdemes, az ablak ugyanis a századelő nagy hírű üvegfestője, Róth Miksa munkája.

Jótékonysági gálát és aukciót hirdetett meg a Városligeti fasor evangélikus közössége február 11-re a templom mellett lévő gimnáziumba. Az esemény azt szolgálta, hogy pénzt szerezzenek a templom homlokzatába épített hatalmas rózsaablak felújítására.


(Fotó: Keresztesi Balázs)

Manapság könnyen aggatjuk rá bármire a velős kifejezést: ikon. Azonban nem túlzás a Városligeti fasor evangélikus templomára azt mondani, hogy nem csupán az utca és a környék, hanem egész Erzsébetváros egyik jól ismert ikonja. Az épület bővelkedik építészeti és képzőművészeti értékekben: a templom tervezője Pecz Samu volt, az oltár díszítését pedig Benczúr Gyula egyik festménye is szolgálja. A rózsaablak annak a Róth Miksának az alkotása, akinek műveivel az Országházban, a Szent István-bazilikában, a Gresham-palotában, a Zeneakadémián és a Széchenyi-fürdőben is találkozhatunk.

(Fotó: Keresztesi Balázs)

A problémát most az jelenti, hogy az ablakot az elmúlt 112 év alatt egyszer sem restaurálták. Eljött az ideje, csakhogy az üveg az orgona mögött helyezkedik el, ezért a felújítás csak a hangszer elbontásával lehetséges, ami jelentős pluszköltségeket ró a kivitelezőre.

A gyülekezet évek óta készül a felújításra azzal, hogy félretesz pénzt a munkálatokra, a szombaton megrendezett est bevétele ezt egészíti ki.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Vadvilág a Kárpát utcában

    Vadvilág a Kárpát utcában

    Igazán látványos kiállítás nyílt a RaM Művelődési Központban. Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesületének tárlatán a Magyarországon élő állatokat, virágokat, a természet apró csodáit, magyarországi vad tájakat tár a néző felé.

  • Kiszabadult a Mikulás!

    Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.