EUR: 329,49 Ft
CHF: 301,18 Ft
2019. december 12., csütörtök
Gabriella

Életmód

Halfesztiválozzon a Ligetben!

Egyes kiállítóknál fél áron kóstolhatóak a halételek

A korábbi halfesztiválok sikerén felbuzdulva ma még nagyobb területen kezdődik el a vasárnapig tartó V. Budapesti Halfesztivál, amely egy év kihagyás után visszatér a Ligetbe és újra ingyenes lesz.
A „torkos péntekkel” nyitja meg kapuit az idei esemény, ami azt jelenti, hogy egyes kiállítóknál hagyományosan fél áron kóstolhatók meg a halételek.

Az V. Budapesti Halfesztiválon bemutatkoznak a Dunában és a Tiszában, valamint tavainkban, a Balatonban, a Tisza-tóban, a Fertő tóban és a Velencei-tóban élő halaink, amelyeket jellegzetes ízesítéssel készítenek el a halünnepen részt vevő éttermek, de a magyar ízek mellett nemzetközi különlegességek is színesítik a palettát.
A vendég országok ételei mellett kiemelt figyelmet kap az év hala, a szürke harcsa, így a látogatók közelebbről is megismerkedhetnek majd a hal elkészítésének variációival.


A fesztivállal a szervezők mindenekelőtt ösztönözni szeretnék a hazai halfogyasztást, valamint erősíteni a halkultúrát a magyar gasztronómiában. A halfogyasztás évszázadok óta a magyar gasztronómia szerves része, ünnepnapjaink elengedhetetlen része. Mára azonban kezd feledésbe merülni, a magyarok évi halfogyasztása átlagosan 4 kg/év/fő, ami Európában a legalacsonyabbak közé tartozik. Pedig a hal jótékony hatásai köztudottak, például fogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések veszélyét. Szintén kiemelt cél felhívni a figyelmet hazai élővizeink, elsősorban a Duna tisztaságára: kevesen tudják, hogy 2007-ben a tíz legveszélyeztetettebb folyó közé sorolták. Igaz, az azóta elindult kezdeményezéseknek köszönhetően a vízminőség általában javult, de további erőfeszítésekre van szükség.

Az év hala, a szürke harcsa  (Fotó: MTI/Komka Péter)

Egyszerű recept az év halával, a szürke harcsával
Ez a recept is bizonyítja, hogy klasszikus ételeink is milyen könnyen feldobhatók egy kis hallal, és milyen könnyen elkészíthetők.

Hozzávalók: 60 dkg szürke harcsa (filé), 1 kávéskanál só, 3 gerezd fokhagyma, 3 kávéskanál pirospaprika, 2 kávéskanál majoránna, 80 dkg burgonya, 2 dl napraforgóolaj

Elkészítés:

1. A nyúzott harcsafilét kockákra vágjuk.
2. Sózzuk, majd egy fokhagymacikkel bedörzsöljük a halat.
3. Kb. egy órát pihenni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
4. A tisztított, kockázott burgonyát olajon megsütjük.
5. Miközben a burgonya sül, a halat olajon pár perc alatt megsütjük, és a fokhagymát is közé szeleteljük, megszórjuk pirospaprikával és majoránnával.
6. Miután elkészült, a krumplival kissé összeforgatjuk.

Kapcsolódó Cikkek