EUR: 328,76 Ft
CHF: 299,31 Ft
2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Aktuális

Haranggal és ingával küldték a másvilágra az embereket

Már elképzelni is horrorisztikus, amikor egy borotvaéles bárd lassan, ingamozgással ereszkedik le a magasból a kikötözött áldozathoz. Majd egy nyisszantással a fej elválik a nyaktól. Ez csak az egyik kínzási mód abból a sok szörnyűségből, amellyel ki tudja hány embert küldtek a másvilágra az inkvizíció idején. Ne legyenek illúzióink: az emberek kínzása manapság is létezik.

Az elmeháborodott sorozatgyilkos eszelős módon az élet értékére akarja megtanítani áldozatait úgy, hogy embereket rabol el, és hátborzongató játékra kényszeríti őket. A tét, a saját életük. Bizarr döntési helyzetekkel találkozva kell megküzdeniük azért, hogy visszanyerjék életüket, vagy ellenkező esetben belehaljanak a próbálkozásokba. Ez a néhány mondat a XXI. század egyik legkultikusabb horrorfilmjének, a nézettségi listákon a mai napig az élmezőnyben található Fűrésznek a tömény vázlata. 2004-ben mutatták be az első részt, melyet további hat követett már. A rajongók örülhetnek, ugyanis Amerikában október 27-én kezdik vetíteni majd be a Fűrész 8-at. A moziban popcornt majszolgatva, vagy otthon a székkarfát markolászva sokak számára kitűnő szórakozás mindez, ám ha arra gondolunk, hogy az ókorban, majd később a középkorban milyen brutális kínzási módszereket alkalmaztak, sőt egyes országokban alkalmaznak ma is, beleborzongunk.

Az inkvizítorok hittek abban, hogy ha ráveszik az eretnekeket, sokszor embertelen kínzásokkal nézeteik megtagadására, azzal végső soron jót tesznek a vétkessel is, hiszen megmentik őt Isten büntetésétől. Az inkvizíció helyenként olyan mozgalmak ellen lépett fel, melyek a középkori társadalom értékeit tagadták és létét vagy rendjét veszélyeztették.


A lefejezésről, karóba húzásról, kerékbe törésről, vagy éppen a felnégyelésről szinte mindenki hallott. Léteztek azonban olyan embertelen módszerek, melyeknek kellékeit ma már múzeumokban őrzik, ha egyáltalán megmaradtak. Az egyik ilyen brutális kínzóeszköz az eretnek villa. Képzeljünk el egy villáskulcshoz hasonló rudat, melynek mindkét végén egy-egy két ágú hegyes villa volt. Ezt középen a nyakhoz erősítették. Az eszköz arra szolgált, hogy a szerencsétlen ember ne legyen képes elaludni, ugyanis akkor a villa, beleszúródik a mellkasába, vagy torkába.

Talán a Kínai harang volt az a kínzási eszköz, melyet a leghosszabb ideig alkalmaztak. Kr.e 1200-ban már használták és vannak olyan feljegyzések, miszerint még a XX. században is bevetették foglyokkal szemben. A kínzásra ítéltet beültették a harangba, amit kívülről elkezdtek püfölni. Az áldozat először megsüketült, majd maradandó idegrendszeri károsodást szenvedett. Gyakran előfordult, hogy a szerencsétlen elharapta a nyelvét, majd saját arcát kezdte marcangolni. Végül általában lefejezték az illetőt.


Az élve fűrészelés is az a hátborzongató kivégzési módszer volt, melyet több száz éven keresztül alkalmaztak. A spanyol hadseregben egészen a XVIII. századig reguláris kivégzési módnak számított. Az embert lábainál fogva felhúzták két gerendára, majd egy erre alkalmas célszerszámmal a lábai között elkezdték a szétszaggatását. Mivel fejjel lefelé helyezték el a testet, az agy vérellátása sokáig fennállt, így szerencsétlen áldozat sokszor még az eszméletét sem vesztette el, miközben már az alsó testét vágták ketté.

Az úgynevezett lógatásos kínzások egyik legbrutálisabb változata a madzag nyeletés, majd felkötés volt. A kínzásra ítélt embernek le kellett nyelnie egy erős madzagot. Ezután botok, faggyú és a természetes emésztési mozgás segítségével kivárták, míg a végbélen át távozik a másik fele. Ennek a végével aztán fejjel lefelé, szétfeszített lábakkal felkötözték az illetőt egy plafonon lévő csigára. A megcsavarodott bélrendszer és a rá nehezedő testsúly miatt elmondhatatlan kínokat élt át a szerencsétlen ember.

Nagyot téved, aki azt gondolja, hogy mindez a múlt és ma már nem kínoznak embereket, sokszor szervezett keretek között. Az USA szenátusának hírszerzési bizottsága 2014-ben tette közzétette azt a nagyjából félezer oldalas jelentést, amely a CIA vallatási módszereiről készült 6300 oldalas titkos feljegyzés kivonata. Ebből kiderül miként kínozták az elmúlt években törvénytelen módszerekkel a terrorizmussal gyanúsított fogva tartottakat illegális külföldi börtönökben és az Egyesült Államok területén.
Leírják például, hogy az Al Kaida egyik emberének, Abdel Rahman al Nashirit-nak, akit a USS Cole romboló 2000-es felrobbantásával vádoltak, napokig fúrógépet működtettek a füle mellett. Volt olyan fogvatartott, aki kihűlt és meghalt, miután több napra leláncolták teljesen meztelenül egy hideg teremben.
Rendszeresen ébren tartottak fogvatartottakat akár 180 órán át, másokat koporsó alakú dobozokba zártak napokig. A szexuális megaláztatások sem hiányoztak a sorból, sőt volt akikre pelenkát adtak és még a mosdóba sem engedték ki.
A CIA fogolytartási és vallatási programját George W. Bush engedélyezte a 2001. szeptember 11-i merénylet után, bár az akkori elnök hivatalából való távozása előtt egyes engedélyeket visszavont. Barack Obama 2009-es beiktatása után nem sokkal betiltotta a kínzásokat.

Egy, az ókorból itt ragadt kínzási, kivégzési mód, a megkövezés sajnos még manapság is előfordul néhány, főként muzulmán országban.

Kapcsolódó Cikkek

  • Újabb gazdaságvédelmi akcióterv készül

    Újabb gazdaságvédelmi akcióterv készül

    A kormány jövő év február-márciusban újabb gazdaságvédelmi akciótervvel segíti a magyar gazdaság szereplőit, ami egyebek között további adócsökkentést és adóadminisztráció-mérséklést jelent – közölte a pénzügyminiszter pénteken Debrecenben, a hajdú-bihari TOP 100 kiadvány bemutatóján.

  • Íme Soros szervezeteinek legújabb akciója

    Íme Soros szervezeteinek legújabb akciója

    A napokban hívta fel egy amerikai internetes oldalon a magyar felmenőkkel rendelkező Ernest Istook újságíró arra a figyelmet, hogy Magyarországgal szemben a deep state, tehát a hálózati jelleggel működő duális háttérhatalom aktivizálódott az elmúlt időszakban. Ennek kapcsán a szerző felhívja arra a figyelmet, hogy Soros György hálózata egy politikai nyomásgyakorló csoportot hívott életre 2018 tavaszán Transatlantic Democracy Working Group (TDWG) néven, amely egyfajta munkacsoportként működik, és az Egyesült Államok volt kormánytisztviselői, nemzetbiztonsági és más illusztrisnak tekintett szakértők alkotják – írja a Századvég Alapítvány a közleményében.