EUR: 329,61 Ft
CHF: 301,27 Ft
2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Egyéb Dunaújváros

Határokon átívelő gasztrofesztivál

Negyedszázados történelmet írt Gárdai György a Gasztroblues Fesztivállal. Dunaújvárosba költözésükkor édesapja a 26-os ÁÉV-nál dolgozott, és családi házat épített a Sikló úton. Ott jártak a kajakosok a csónakházba, és egy idő után Gyuri is lapátot ragadott.

Az egyik edző gyűjtötte a kaktuszokat, mint ahogy Gyuri édesanyja is. A trénernek sokszor nem jutott eszébe Gárdai neve, ezért csak úgy szólította: „Hé, te, kis kaktusz!” Akkor még senki sem gondolta volna, hogy a Gasztroblues Fesztivál szervezője lesz a „kis kaktusz”. Az MMK-ban nyíló 25 éves fotókiállítás kiváló alkalom volt feleleveníteni a kezdeteket, ám arra is kíváncsiak voltunk, miért költözött el Dunaújvárosból éppen Paksra.


– Itt laktam a Rómain, s az összes barátom építkezni kezdett, gondoltam, én is belevágok. Úgyhogy eladtam a lakást, de kiderült, hogy az a pénz nem elég egy családi házra, csak a telekre. Ugyan türelmi időt kaptunk a kiköltözésre, de gyakorlatilag nem volt otthonom. Ahol pedig most is élek, családi örökség, a nagyszüleim laktak ott, nem is terveztem ott hosszú távra. Aztán mégis maradtam, a ház mellett pedig egy 150-200 négyzetméteren vendéglátóegység lett kialakítva, Pakson – tette hozzá Gárdai György.

Gárdai György, Süli János és Cserna Gábor (balról jobbra) Fotó: dunaujvaros.com

 

A kiállításon megjelent Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere, aki szintén gratulált Kaktusznak. Süli János, Paks polgármestere az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs vezetőjével, dr. Kovács Antallal érkezett a rendezvényre. Beszéltek többek között arról is, hogy az immár negyed évszázados Gasztroblues Fesztivál mit is jelent Paks és Dunaújváros esetében – úgy, hogy az már a határokon túlra is mutat, ezáltal gondozza identitásunkat, kultúránkat.


A rendezvény sokszínűségében Gárdai Gyuri mégis az összekötő értéket látja.

– A fesztivál a zenéről szól, de több kísérőrendezvénye is van. Van egy szlogen, amelyet szívesen használok: „A legjobb zene is élvezhetetlen korgó gyomorral és száraz torokkal.” Mi összehoztuk itt a legjobbakat. Húsz éve már borbarát-találkozó is zajlik az ország legkiválóbbjaival. Talán egy kivételével már mindenki magáénak mondhatja az év borásza címet. A magyar nemzeti, kézműves ételek is mindig megjelennek, s ez egy olyan egységet alkot, amit másutt nem találok rendezvényeken – fejtette ki György.

A Gasztroblues Fesztivált határokon átívelő, nemzeti összefogás jellemzi Fotó: dunaújváros.com

 

Mindehhez csatlakoztak határon túli városok is.

– Testvérvárosunk, Kézdivásárhely kórházának főigazgatója nagy zenebarát, hobbija a videóscsapata. A 21. fesztiváltól kezdve ők készítik a felvételeket a rendezvényünkről hat kamerával. Barátok lettünk, s elmesélte a 2004-es kettős állampolgársági szavazás élményét. Elmondta, akkor megfogadta, ha fizetnek érte sem kellene neki azok után. Nagyon örülök annak, hogy tavaly Pakson letette az állampolgársági esküjét, s megható volt, amikor bevallotta, ez ennek a barátságnak köszönhető, mert a paksiak vendégszeretete meggyőzte.

Grábics Gábor a mai napig tisztelője Gárdai tevékenységének Fotó: dunaujvaros.com

 

A másik meghatározó élmény a Kárpátaljai Visk településsel való kapcsolat volt számára, ahol a magyarok jól élnek együtt a ruszinokkal, ukránokkal, de hűen őrzik identitásukat.

–  Egy óra időeltolódás van náluk, ennek ellenére a mai napig nem hajlandók átállítani az órát. Úgy is tudják, hány óra. Összebarátkoztunk a református lelkipásztorral, aki elmesélte nagy álmukat: egy öreg épületből szeretnének magyar nyelvű óvodát kialakítani. Ebbe segítettünk be, hiszen ha magyar anyanyelvű óvodában kezdhet a gyermek, akkor nagyobb esélye van annak, hogy meg is őrzi a magyarságát. Paks városa és a fesztivál is hosszú ideje támogatja  őket: a templomi koncertek és a főzőversenyek jegyeladásának teljes bevételét megkapják. Tavaly decemberben végre átadták az óvodát, s elmondásuk szerint ennek egyharmada Paks segítségével valósult  meg – mondta büszkén a fesztivál szervezője.

Pálinkás István

Kapcsolódó Cikkek

  • Vadvilág a Kárpát utcában

    Vadvilág a Kárpát utcában

    Igazán látványos kiállítás nyílt a RaM Művelődési Központban. Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesületének tárlatán a Magyarországon élő állatokat, virágokat, a természet apró csodáit, magyarországi vad tájakat tár a néző felé.

  • Kiszabadult a Mikulás!

    Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.