EUR: 330,80 Ft
CHF: 301,72 Ft
2019. december 06., péntek
Miklós

Belföld

Hazahozták a veronai buszbaleset áldozatait

A hétvégén hazahozták a tragikus veronai buszbaleset 16 áldozatát. Van olyan túlélő, aki két gyermekét siratja, más a feleségét és a kamasz fiát vesztette el. A tragédia két hete történt, de a szülők, a hozzátartozók fájdalmukban még ma sem tudnak beszélni a pótolhatatlan veszteségükről.

03 V. Balázs veronaMára bizonyossá vált, hogy a Franciaországból hazainduló autóbuszt V. János vezette. A békéscsabai sofőr túlélte a katasztrófát, de állapota válságos. Őt a veronai kórház intenzív osztályán mesterséges kómában tartják, géppel lélegeztetik. János édesanyja, a 70 éves Gizi néni a Lokálnak korábban elmondta: megérezte a tragédiát. Mindennap mécsest gyújtott és imádkozott, hogy fia túlélje a katasztrófát, most pedig azért fohászkodik, hogy felépüljön. A másik sofőr, a szintén békéscsabai K. Zoltán vélhetően aludt az ütközés pillanatában. Őt szűk családi körben helyezik végső nyugalomra.


Siófok mellett, Szóládon a nagyszülők Enikőt és fiát, a 16 éves Balázst gyászolják. Amikor Verona közelében a busz nekicsapódott, az autópályát átszelő híd pillérjének, Balázs és nevelőapja kizuhant az ablakon. Az apa kisebb sérüléseket szenvedett, ám Balázs azonnal meghalt. András felugrott, hogy a feleségét kihozza a buszból, de hirtelen felcsaptak a lángok. A hatalmas tűz elzárta a visszautat, nem tehetett semmit.

A testnevelő házaspárt – V. Györgyöt és feleségét, Erikát – még mindig a Honvédkórházban ápolják. Miközben a diákokat mentették, mindkét gyermekük a lángok között rekedt. Sajnos fiuk, Balázs és lányuk, Laura is odaveszett.


A. K. Béla, a hős történelemtanár felesége és fia képtelen a tragédiáról beszélni. Annyit elárultak, a baleset után mindketten Veronába siettek, ők azonosították a szerencsétlenül járt férfi ékszereit. A túlélő diákoktól tudják, hogy Béla bácsi úgy mentette ki a gyerekeket, hogy szó szerint az égő busz ablakán dobálta ki őket. A diákok a leállósávból sírva, zokogva nézték végig, ahogy kedvenc történelemtanáruk a buszon, a lángok között állva küzd az utolsó pillanatig, majd összeesik és eltűnik. Facebook-profilja mára emlékoldallá változott, ahol tanítványai két hét óta folyamatosan búcsúznak tőle. Mondatait, szólásait ma is úgy idézik, mintha itt lenne velük.

Áprilisban vizsgáztatták a buszt

Budapest Főváros Kormányhivatala úgy tájékoztatta a Lokált, hogy a Veronában tragikus
balesetet szenvedett jármű 2016. április 6-án jelent meg a kormányhivatal közlekedéshatósági
szakterületének műszaki vizsgálóállomásán. A vizsgálaton megtörtént a jármű
honosítása és időszakos műszaki vizsgálata, amelyen 2017. április 6-áig tartó érvényességgel
a nemzetközi forgalomban való közlekedés feltételeinek is megfelelt. Ezt követően,
az érvényességi időn belül, az üzemeltető kötelessége a karbantartási naplóban előírt
karbantartások és felülvizsgálatok, valamint a szükség szerinti javítások elvégeztetése.

03 A. K. Béla verona

Csak a sofőr tudhatja, mi történt

Mivel az olasz hatóságok kizárták a műszaki hibát, a buszvezető felelősségének lehetősége is felmerül. A baleset oka lehet, hogy a sofőr elaludt vagy rosszul lett. A Lokál egy igazságügyi orvos szakértőt kérdezett meg: kideríthető-e teljes bizonyossággal, hogy mi történt a vezetővel?

– Ezt szakértői eszközökkel nem lehet kideríteni. Ha felépül, a vallomásában beszámolhat a történtekről – mondta dr. Mágori Krisztina. Az orvos elmondása szerint egy pillanatnyi rosszullét nem mutatható ki a szervezetből, ahogy az esetleges elalvás sem.

Kapcsolódó Cikkek

 • Már nem érdekli a 3-as metró Karácsonyt

  Már nem érdekli a 3-as metró Karácsonyt

  Bár korábban még tüntettek és aláírást is gyűjtöttek a 3-as metró felújításáért, most Karácsony Gergely főpolgármester szerint lehet, hogy nem is lett volna fontos felújítani a korábban folyamatosan leálló és kigyulladó vonalat.

 • Zaklatással vádolják Gyurcsány jobbkezét

  Zaklatással vádolják Gyurcsány jobbkezét

   Zaklatással vádolta meg egy ismert zenész Gréczy Zsolt DK-s politikust, amit nyílt levélben közölt a közösségi oldalán. Gréczy állítólag évek óta zaklatja a népszerű dobos, Zsoldos Dedy párját, aki egy gyermek édesanyja.

 • Orbán: Isten óvja Japánt és a magyarokat!

  Orbán: Isten óvja Japánt és a magyarokat!

  Orbán Viktor miniszterelnök Japánba utazott, ahol megnyitotta a Kincsek Budapestről: európai és magyar mesterművek a budapesti Szépművészeti Múzeumból és a Magyar Nemzeti Galériából című tárlatot a tokiói Szépművészeti Múzeumban.