2019. április 25., csütörtök
Márk

Belföld Kecskemét

Helvécián él a legboldogabb huskyfalka

Kutyaszán siklik a szikrázóan fehér havon. Vezényszóra fordulnak és állnak meg a gyönyörű huskyk, látszik rajtuk, mennyire élvezik a száguldást a fagyos januárban. Őket látva olyan érzése van az embernek, mintha épp valahol messze északon járnánk, pedig Helvécia mellett, a Ludas-tónál vagyunk, ahol a Kiss-Tóth családnak köszönhetően vált megszokottá a kutyaszán látványa.

Persze csak idén januárban, amikor a huskyk nagy örömére méretes hó lepte be a tájat. Igyekeznek is kihasználni a téli időjárás lehetőségeit. Ilyenkor egy hazánkban még ritkaságnak számító sportot, a canicrosst űzik.


Angel, Locky, Kyra, Naum és Jorek, a legfiatalabb óriás. Ők alkotják a Kiss-Tóth család kutyafalkáját. A családnak jelenleg három fajtiszta huskyja és két keverék kutyája van.

Helvécián komoly canicrossélet van!

Három éve ellátogattak Gyömrőre, ahol megnéztek egy canicross-, vagyis kutyás terepfutóversenyt.


– Úgy döntöttünk, épp ez a nekünk való sport. Egyrészt azért, mert nem igényel nagy beruházást, másrészt egészséges gazdinak és kutyának egyaránt – magyarázza Zoltán. Mindössze egy deréköv, egy rugalmas póráz szükséges hozzá, a kutyára pedig csak egy hám kell, és már el is lehet kezdeni a canicrosst.

A Kiss-Tóth család ma már versenyeken is indul gyönyörű kutyáival. Virág pedig tavaly novemberben Ausztriában junior Európa-bajnok lett egy Nevada nevű kölcsön huskyval.

A szánhúzó kutyáknak szükségük van arra, hogy a húzásban kifáradjanak, most épp a Kiss-Tóth család feje viszi őket

 

A háromnapos versenyen, amelynek Ottenschlag adott otthont, 5-5 kilométeres távot kellett teljesíteni, ezt a fiatal lány 1 óra 2 per 12 másodperc alatt tette meg kutyájával.

– A felkészülés úgy zajlott, hogy előbb kutya nélkül kezdtem sokat futni, majd együtt folytattuk a gyakorlást – meséli Virág. – Hosszabb távokkal kezdtük, majd egyre rövidebb utakon gyorsítottuk a tempót. Aztán a hosszabb távokon is próbáltuk tartani ezt a gyorsaságot.

Virág büszkén mutatja szobájában a sok-sok érmet, amit a kutyákkal szerzett. Ma már el se tudja képzelni, hogy a huskyk nélkül fusson. Most épp egy olaszországi versenyre készül. Bízik benne, hogy gyarapodik díjainak gyűjteménye.

Kiderült, hogy a család legfiatalabb tagja, a tízéves Balázs is megfertőződött ezzel a sporttal. Locky nevű kutyájával már három éve canicrossozik. Egy kupát szerzett, de egy nagy maci feje és egy emléktáblája is van a versenyekről.

Sok-sok közös élményt szereztek kutyáikkal. Nehéz lenne megmondani, ki élvezi jobban a közös sportot, a négylábú vagy a kétlábú futó…

Kapcsolódó Cikkek

 • Tarlós: Folyamatos a patkányirtás a fővárosban

  Tarlós: Folyamatos a patkányirtás a fővárosban

  Tarlós István főpolgármester közlése szerint a fővárosi patkányirtásért felelős cég folyamatosan végzi a munkáját, a tavaly augusztustól idén márciusig tartó időszakban csökkent a lakossági patkányészlelések száma, ugyanakkor a patkányok száma magasabb az elfogadhatónál.

 • A sport, az egészség és a honvédelem összefonódik

  A sport, az egészség és a honvédelem összefonódik

  A sport, az egészség és a honvédelem három önálló terület, mégis rengeteg ponton összefonódik – hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten, a Sport és egészség a honvédelemért című konferencián.

 • Az EP-választás tétje a biztonság

  Az EP-választás tétje a biztonság

  Egészen másról szól az idei európai uniós választás, mint a megelőző, hiszen “a biztonságunk” a tét – jelentette ki Pócs János csütörtök reggel Jászfelsőszentgyörgyön.