EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 07., szombat
Ambrus

Belföld Szeged

Hetvenmilliárd forintnyi kormányzati fejlesztést kap Szeged

Orbán Viktor miniszterelnök csaknem húsz szegedi beruházás kormányzati támogatását jelentette be a Modern Városok Program január 30-i állomásán. Gazdaság-, ipar- és közlekedésfejlesztésre, valamint sportcélú építkezésekre is komoly források érkeznek.

A polgári kormány állja a szavát, kétharmadunkkal a háromharmadot képviseljük és szolgáljuk. A szegedi önkormányzattal folytatott tárgyalások során is kizárólag azt néztük, mi szolgálná az itt élők érdekét – összegezte a megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő nagyvonalúan nem beszélt arról, hogy Szeged MSZP-s vezetése folyamatosan ott ekézi a kormány tevékenységét, ahol csak éri – hetvenmilliárd forintos fejlesztési csomagot jelentett be a városban, egyértelműsítve, hogy a szegedieket nem érheti hátrány az öncélúan kardoskodó ellenzéki városvezetés miatt.


Közel húsz szegedi beruházást támogat a Fidesz-kormány a Modern Városok Program keretében a következő évek során. Ezek mindegyike tehát biztosan megvalósul, sőt, amennyiben a prognózisok helyesnek bizonyulnak, és a magyar gazdaság növekedése állandósul, még ennél is több fejlesztés és még több forrás érkezhet a napfény városába – közölte Orbán Viktor.

A Lokál Extra mérlege szerint kormányzati támogatással kaphat lendületet a szegedi gazdaság- és iparfejlesztés, korszerűsödik a helyi és a helyközi, távolsági közlekedés, és végre minőségi javulás következik be a katasztrofális állapotú sportlétesítmények vonatkozásában is. Ha Szeged képes lesz élni a kormány által kínált lehetőségekkel, akkor valódi regionális központtá válhat – ebben a reményben írta alá a várossal kötött szerződést a miniszterelnök.


Adósságkonszolidáció

Orbán Viktor emlékeztetett rá: a Modern Városok Program hetvenmilliárdos csomagja mellett a kormány azzal is segítette Szegedet az elmúlt években, hogy átvállalta a baloldali városvezetés által felhalmozott huszonötmilliárd forintnyi adósságállományt.

Ennek értelmében többek között megvalósul az észak–déli tengely, Szeged és Miskolc összeköttetése Debrecenen keresztül, az M47-es négysávossá alakítása, a Szeged és Makó közötti elővárosi vasút, felépül a déli, közúti-vasúti vegyes forgalmú harmadik Tisza-híd, megtörténik a Belvárosi híd rekonstrukciója, fejlesztik a szegedi repülőteret és életet lehelnek a „Tisza Szeged főutcája” programba. Lendületet kap az „okos város” projekt, támogatja a kormány, hogy Szeged legyen az első város, mely kizárólag elektromos alapú tömegközlekedésre tér át. Az ELI lézerközponthoz kapcsolódóan 200 hektáros tudományos-ipari parkot hoznak létre, az ipari parkhoz élelmiszeripari gyárberuházás és inkubátorház is társul majd. Szintén kormányzati forrásokból épül fel az új fedett uszoda, a modern kézilabda- és sportcsarnok, valamint korszerű szabadtéri atlétikai központtal is gazdagodik Szeged.

Kapcsolódó Cikkek