2019. december 11., szerda
Árpád, Árpádina

Életmód

Hiba lenne érettségihez kötni a jogsit

Nemrég törvénytervezet született Romániában, amely a kötelezően elvégzendő 11 osztály után engedné csak a jogosítvány megszerzését. A jogalkotók így akarják garantálni, hogy aki autót vezet, az rendelkezzen a közlekedési szabályok megértéséhez és elsajátításához szükséges értelmi képességekkel.

Magyarországon a nyolc általános elvégzése az alapfeltétel, ám korábban felmerült az is, hogy minden írni és olvasni tudó ember kaphasson jogosítványt. Ugyanakkor többen legalább érettségihez kötnék a vezetés lehetőségét.


– Elképzelhetőnek tartom, hogy javítana a közlekedési kultúrán a jogosítvány érettségihez kötése, sőt, talán a közúti biztonságon is, de az ellene szóló érvek miatt ez nem látszik reális alternatívának – mondta a vezess.hu portálnak Holló Péter, a Közlekedéstudományi Intézet professzora, aki, ha lenne ilyen hazai elképzelés, valószínűleg nem támogatná azt.

A Lokál megkereste az ORFK Közlekedési Főosztályának korábbi vezetőjét, aki érdekes dolgokat mondott.


– Talán úgy tíz évvel ezelőtt felmerült a jogalkotók részéről, hogy itthon elég lenne az írni és olvasni tudás ahhoz, hogy valaki megszerezhesse a gépjárművezetői jogosítványt, ám én nem támogattam ezt az elképzelést, ugyanis véleményem szerint ahhoz, hogy valaki sikeresen teljesítse az elméleti vizsgát, szükséges egy alapvető képzettség. Ugyanakkor nem lenne jó átesni a ló másik oldalára sem és érettségihez kötni a vizsga lehetőségét – mondta lapunknak Pausz Ferenc közlekedési szakértő, aki szerint így nagyon sok jó szakember, például darukezelők, targoncások is kiesnének a körből.

A közlekedéspszichológus szerint önmagában a végzettség nem igazán számít a vezetési képességek tekintetében.

– Az egészséges személyiség, a kielégítő psziché sokkal fontosabb a végzettségnél – mondta a Lokálnak dr. Dulin Jenő, aki úgy véli: a közlekedésben való részvétel valamilyen szinten kötődik az értelmi szinthez, ám a maga részéről gyakorlati szinten jónak tartja a nyolcosztályos végzettséghez ragaszkodó követelményrendszert.

Azt egyébként nem tudni, mekkora a diplomások és mekkora a csak nyolc általánost végzettek aránya a balesetet okozók körében, az ORFK ugyanis erről nem vezet semmilyen nyilvántartást.

Kapcsolódó Cikkek

 • A jó szájápolás megelőzhet számos betegséget

  A jó szájápolás megelőzhet számos betegséget

  A jó szájhigiéné több szempontból is fontos, hiszen általános egészségi állapotunkra nézve is kedvező hatással bír. Most kutatók egy meglepő tanulmányban arról számolnak be, hogy a fogmosás csökkentheti az Alzheimer-kór, valamint számos más betegség kockázatát, valamint segít a szív- és érrendszer védelmében.

 • Tudta? Ennyien hazudnak a munkájukról

  Tudta? Ennyien hazudnak a munkájukról

  Tegye a szívére a kezét mindenki! Ugye előfordult már, hogy lódított a munkahelyén? Persze nem kell rögtön valami hatalmas nagy hazugságra gondolni, de szinte biztos, hogy olyan ember nem létezik, aki még soha egyetlen egy kis füllentést ne ejtett volna meg, akár a főnökénél, vagy épp a kollégájának nem mondott igazat.

 • Akik már nem öregszenek meg

  Akik már nem öregszenek meg

  Az I. világháború lezárásának századik évfordulója alkalmából Peter Jackson, A Gyűrűk Ura trilógia Oscar-díjas rendezője bemutatja lélegzetelállító dokumentumfilmjét, amelyben a Nagy Háborút oly módon vitte a nagyvászonra, mint korábban senki más.