2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Külföld

Hollandia háromszáz feltételezett dzsihadista útlevelét vonta be

A holland hatóságok az elmúlt két év során háromszáz feltételezett dzsihadista útlevelét érvénytelenítették – közölte szerdán Dick Schoof, a holland terrorelhárítás egyik vezetője.

Olyan, nem holland származású állampolgárokról van szó, akik az országban eltöltött több, mint öt év után jutottak hozzá a holland útlevélhez.


A terrorelhárítás vezetője szerint az érintettek többsége már szíriai és iraki területeken tartózkodik, az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezetek soraiban harcolva, és mintegy negyvenen továbbra is Hollandiában élnek. A feltételezett dzsihadisták 2014 ősze óta hagyták el Hollandia területét.

Schoof elmondta, hogy a lépés lehetővé teszi a riasztást abban a pillanatban, amint az útlevelek tulajdonosai megpróbálnak visszatérni az országba és megakadályozza, hogy az érintettek holland útlevelüket használhassák bármilyen más országba történő utazáshoz – mondta egy holland rádiónak nyilatkozva az illetékes, aki szerint ezzel az intézkedéssel Hollandia az Iszlám Államtól visszatérő, radikálisabb dzsihadisták által elkövetendő terrortámadás lehetőségét akarja kizárni.

A továbbra is Hollandiában tartózkodó feltételezett dzsihadisták esetében a cél a mozgástér korlátozása, lévén, hogy útlevelük bevonását a terrorelhárítás már jelentette a nemzetközi szervezeteknek, az illetőket akár már a határnál is előállíthatják – fogalmazott Schoof.

Hollandiában az ötös terrorfenyegetettségi skálán a négyes fokozat van érvényben, mely szerint valós kockázata áll fenn egy esetleges terrorakciónak, viszont nincsenek konkrét bizonyítékok arra vonatkozólag.

Anis Amrit, a decemberi berlini kamionos merénylet elkövetőjét két nappal a támadás után, december 21-én rögzítették a biztonsági kamerák a német határ közelében található hollandiai Nijmegen városban, majd később az amszterdami főpályaudvaron is.

Kapcsolódó Cikkek

  • Íme Soros szervezeteinek legújabb akciója

    Íme Soros szervezeteinek legújabb akciója

    A napokban hívta fel egy amerikai internetes oldalon a magyar felmenőkkel rendelkező Ernest Istook újságíró arra a figyelmet, hogy Magyarországgal szemben a deep state, tehát a hálózati jelleggel működő duális háttérhatalom aktivizálódott az elmúlt időszakban. Ennek kapcsán a szerző felhívja arra a figyelmet, hogy Soros György hálózata egy politikai nyomásgyakorló csoportot hívott életre 2018 tavaszán Transatlantic Democracy Working Group (TDWG) néven, amely egyfajta munkacsoportként működik, és az Egyesült Államok volt kormánytisztviselői, nemzetbiztonsági és más illusztrisnak tekintett szakértők alkotják – írja a Századvég Alapítvány a közleményében.