EUR: 329,96 Ft
CHF: 301,74 Ft
2019. december 12., csütörtök
Gabriella

Belföld

Húszéves szülési rekord dőlt meg Debrecenben

Két évtizede nem volt annyi szülés a Debreceni Egyetem (DE) szülészeti és nőgyógyászati klinikáján, mint 2016-ban – közölte az egyetem sajtóirodája hétfőn az MTI-vel.

Póka Róbert professzor, a szülészeti klinika igazgatója kiemelte: klinikájukon 3024 szülés volt tavaly; legutóbb 1996-ban haladta meg a háromezret az éves szülésszám. 2016-ben 170-nel több szülés zajlott, mint egy évvel korábban, ami az országosnál magasabb, 6 százalékos növekedés.


A szülészprofesszor szerint a gyermekvállalási kedv növekedése, a klinika regionális ellátási szerepe, s a folyamatosan javuló infrastruktúra is hozzájárulhatott ahhoz, hogy több baba született az elmúlt években.

Az intézményben tavaly 3147 újszülött látta meg a napvilágot: az ikerszületésekből adódóan nagyobb ez a szám, mint a szülések száma – magyarázta Póka Róbert, emlékeztetve arra, hogy harminc év után újra négyes ikrek is napvilágot láttak a debreceni klinikán.


Utóbbival kapcsolatban Póka Róbert kiemelte: az édesanya és a babák érdekében a három kislány, valamint a kisfiú programozott császármetszéssel jött a világra, de egyébként arra törekszenek, hogy a lehető legkevesebb alkalommal avatkozzanak be a természetes folyamatokba. “A császármetszések aránya tavaly és az azt megelőző három évben is 38 százalék volt, ami megegyezik az országos átlaggal” – hangsúlyozta a professzor.

Elmondta azt is, hogy a debreceni szülészeti klinika szakemberei nagy hangsúlyt fordítanak arra, hogy a várandósok és a szülésnél jelen lévő hozzátartozóik a lehető legkellemesebb körülmények között éljék át a szülés és a korai gyermekágyas napok élményét. A szülésznők felkészítő tanfolyamokkal segítik a gyermekváró párokat, hogy a szülés idejére a lehető legkevesebb ismeretlen tényezővel kelljen szembesülniük.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Ez a magyar szabadalom az ovisok új készségfejlesztő játéka

  Ez a magyar szabadalom az ovisok új készségfejlesztő játéka

  Mivel tudnánk a legkisebbeket kimozdítani a tablet és a tévé képernyője elől, hogy valóságos játékkal töltsék az idejük minél nagyobb részét? Az egyedi tervezésű, magyarok által szabadalmaztatott és megalkotott építményeibe van, aki be akar költözni, míg más gyerekek az építési kedvet vagy a rombolási vágyat élik ki rajtuk.

 • Ők a Magyarország 365 fotópályázat nyertesei

  Ők a Magyarország 365 fotópályázat nyertesei

  Kihirdették a Magyarország 365 fotópályázat nyerteseit szerdán Budapesten, a szakmai zsűri elismeréseit, a partnerszervezetek különdíjait és a közönségdíjakat összesen tizenöten vehették át.

 • Sok ezer nyugdíjas jut pluszpénzhez

  Sok ezer nyugdíjas jut pluszpénzhez

  Nyugdíjasok meglehetősen nagy csoportjának kedveznek azok a járulékszabályok, amelyeket szerdán szavazott meg az Országgyűlés – mondta a Magyar Nemzet csütörtöki számában Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára.