EUR: 331,66 Ft
CHF: 303,30 Ft
2019. december 10., kedd
Judit

Egyéb Nyíregyháza

Ide nekünk az oroszlánt is!

Meg is kapjuk, de nem egyet, hanem négyet. Szerencsére ezek csöppet sem félelmetesek, s a Nyíregyházi Állatpark helyett a Móricz Zsigmond Színház legújabb mesejátékában, A kisfiú meg az oroszlánokban találkozhatnak velük a nézők.

Mint minden fabulában, Lázár Ervinében is fölöttébb emberi tulajdonságaik vannak az állatoknak, a történettel pedig nem csupán szórakoztatni, de tanítani is akar a szerző, akiről talán kevesen tudják, hogy nyíregyházi kötődése is volt. Magam is találkoztam vele az Árpád utcán, ahol korábban laktunk, ugyanis a szomszédunkban élt feleségének, az író Vathy Zsuzsának a testvére, akit nemegyszer meglátogattak.


Fotó: Lokál

A Kossuth-díjas szerző most bemutatott műve 1964-ben keletkezett. Ez az első meseregénye, amiből tv-film, színpadi adaptáció, rádiójáték, majd hangoskönyv is készült. Jellemző ugyanakkor az alkotásaira, hogy nem lehet igazán szétválasztani a gyermek- és felnőttirodalmat. Ezért is lehet helye a Harsányi Sulyom László rendezte színpadi adaptációban olyan utalásoknak, amiket igazán a felnőttek díjaznak, mint például Rodin A gondolkodó című szobrának „megidézése”, vagy a „Puha vagy, Jenő!” felkiáltások.

Fotó: Lokál

A Szegény Dzsoni és Árnika írójának gyermekkora a II. világháború időszakára esett, így aztán a valóságtól a képzelet világába való menekülés igazi mentsvár lehetett számára, nem pusztán a gyermeki fantázia szokásos szárnyalása. Az egész művet átszövi a közösség és a játék iránti vágy, melyben az igazi értéket azok képviselik, akik meg tudták őrizni gyermeki énjüket, akiket nem „darált be” a realitás durva világa. Ők láthatják csak a kis Peti (Barizs Martin, illetve Labanc Máté) fantáziája révén benépesített lepukkant pajta „lakóit”. Az Urmai Gábor által életre keltett Bruckner Szigfrid viszi az előadást a „hátán”, hiszen sok-sok színnel, lenyűgözően kelti életre a felesége után sóvárgó, majd annak kiszabadítását követően a házasságot rabságként megélő, az állatok királya címre aligha aspiráló ragadozót.


A népes szereplőgárdából többeknek jut lehetőség tehetsége megcsillogtatására (Nyomtató Enikő, Horváth Sebestyén Sándor, Lakatos Máté…). Nincs mese! A történet végén ott a happy end, s elmondhatjuk: „Helyes a bőgés, oroszlán!”.

Fotó: Lokál

Kapcsolódó Cikkek