EUR: 330,82 Ft
CHF: 301,53 Ft
2019. december 06., péntek
Miklós

Belföld

Idén nyugdíjba készülők figyelmébe!

Számtalan kérdést kapok az idén nyugdíjba készülő, 1954 első felében született kedves olvasóktól. Nekik különösen fontos tudniuk, hogy az öregségi nyugdíjra való jogosultságnak három előfeltétele van: a korhatár betöltése (a korbetöltött öregségi nyugdíjhoz idén és jövőre a 63 év 183 napos korhatár betöltése szükséges, kivételt kizárólag azok a hölgyek élveznek, akik életkorukra tekintet nélkül megszerzik a 40 évi jogosultsági időt a nők kedvezményes nyugdíjához), emellett a megfelelő szolgálati idő megszerzése, valamint a biztosítással járó jogviszony megszüntetése.

A teljes nyugdíjhoz legalább 20 év szolgálati időt kell szerezni. Az ilyen nyugdíj összege főszabályként nem lehet kevesebb, mint az öregségi nyugdíjminimum. A résznyugdíjhoz elegendő 15 év szolgálati idő is, e nyugdíjnak viszont nincs minimális összege. A nők kedvezményes nyugdíjához legalább 40 évi jogosultsági idő kell (amiből főszabályként legfeljebb 8 év lehet a gyermeknevelésre tekintettel kapott ellátások folyósítási idejével szerzett szolgálati idő, vagyis legalább 32 évet munkával szerzett szolgálati időnek kell kitennie).


A korhatár betöltése és a szükséges szolgálati idő megszerzése melletti harmadik előfeltétel, hogy a munkaviszonyt a nyugdíj-megállapítás napja előtti napra meg kell szüntetni. Egyéni és társas vállalkozó esetében nincs szükség a vállalkozás megszüntetésére, mivel ők a nyugdíjazás időpontjától kezdődően automatikusan kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozónak minősülnek.

A nyugdíjigényt legkorábban az összes feltétel teljesülésének várható napja előtt egy hónappal lehet benyújtani. Természetesen a nyugdíjbiztosítási adategyeztetést – a szolgálati idő és az 1988 óta elért keresetek tisztázását – célszerű jóval korábban elkezdeni (az 1954-ben született személyekkel még nem indít hivatalból adategyeztetést a nyugdíjhatóság, ezért nekik kérniük kell a nyugdíjbiztosítási hatósági adategyeztetést, ha ez még nem történt meg).


Vagyis a nyugdíjkorhatár betöltése (vagy hölgyek esetében a 40 évi jogosultsági idő megszerzése) közeledtével a teendők a következők:

1) nyugdíjbiztosítási adategyeztetés (legalább egy évvel a korhatár betöltése előtt célszerű megtenni, bár ez nem kötelező),

2) a munkaviszony megszüntetése a nyugdíj kezdőnapját megelőző napra. Az erre irányuló eljárást a felmondási/felmentési idők függvényében a korhatár betöltése előtt 6-8 hónappal érdemes elkezdeni,

3) a nyugdíjigény benyújtása (legfeljebb egy hónappal a korhatár betöltésének napja előtt).

www.nyugdijguru.hu

Kapcsolódó Cikkek