EUR: 330,25 Ft
CHF: 301,15 Ft
2019. december 06., péntek
Miklós

Belföld

Időkapszula: Így fogadta Orbán Putyint

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin gépe két évvel ezelőtt, majd egy órás késéssel szállt le Ferihegyen. Az orosz elnök ezután a Hősök terén megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját, majd a Fiumei úti sírkertben is elhelyezte az emlékezés virágait. Ezután találkozott csak Orbán Viktorral és Áder Jánossal. A villámlátogatás hamar véget ért, ugyanis Putyin gépe 23 óra után nem sokkal már felszállt Ferihegyről.

Óriási biztonsági intézkedések előzték meg Vlagyimir Putyin 2015. februári 17-i budapesti látogatását. Az autós konvoj útjában található csatornafedeleket jó előre lehegesztették, a pesti bérházak tetején fekete maszkos mesterlövészek álltak készenlétben. Mindez nem is csoda, hiszen az orosz elnök tagja annak a bűvös négyesnek, akiknek testi épségére mindennél jobban ügyelnek. A terroristák célkeresztjében ugyanis leginkább a mindenkori orosz, illetve amerikai elnök, a pápa, illetve az izraeli miniszterelnök áll.


Vlagyimir Putyin a legritkább esetben ül be idegen állam kocsijába, így két évvel ezelőtti budapesti útja előtt három nappal, egy hatalmas IL-76MD típusú katonai szállítógép hozta a magyar fővárosba páncélozott limuzinját. A Budapest Airport közösségi oldala hívta fel a figyelmet az orosz kormányzati szállítóezred IL-76MD típusú különgépére, amely számos helyen működik a világon katonai és polgári szolgálatában egyaránt. A hetvenes évek elején hadrendbe állított IL-76-osok hatalmas mennyiségű hadianyagot és több százezer katonát szállítottak többek között az afganisztáni konfliktus idején. Az RA-76713-as oldalszámú IL-76-ost még a Szovjetunióban építették 1986-ban, a taskenti repülőgépgyárban.

A hatalmas repülő belsejében Putyin elnöki Mercedese bújt meg. Azt, hogy a kocsi milyen páncélozást kapott nem hozták nyilvánosságra, így az sem derült ki, hogy a stuttgarti gyár Guard sorozatának tagja-e az S-osztályú Mercedes, ám az biztos, hogy nem az akkor legfrissebb W222, hanem az előd, a W221 modellről van szó. Ha a gyári Guard sorozat tagja a kocsi, akkor a legmagasabb államilag akkreditált B6/B7 páncélvédelemmel rendelkezett az autó. A B7 kategória azt jelenti, hogy a kocsi utasa védve van az összes kézi fegyver és robbantás ellen. Az autó páncélvédelemmel ellátott tartalék akkumulátorral is felszerelt, sőt golyóálló gumiabroncsokkal rendelkezik, a saját oxigén ellátásról nem is beszélve, amely egy esetleges vegyi támadáskor lehet életmentő. Üzemanyagtankja is páncéllal védett. A Lokálnak nemrég nyilatkozott Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő szerint Putyin csütörtöki budapesti látogatására talán már az orosz gyártású Zil limuzint reptetik Magyarországra.


A több mint húsz autóból álló elnöki konvoj azért is volt ilyen nagyszámú, mert Vlagyimir Putyint tekintélyes tárgyalóküldöttség kísérte. Szergej Lavrov külügyminiszter, Alekszandr Novak energiaügyi, Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési, Nyikolaj Fjodorov mezőgazdasági miniszter, az orosz-magyar kormányközi gazdasági vegyes bizottság elnöke, valamint Pavel Popov védelmi miniszter-helyettes. Vlagyimir Megyinszkij, a kulturális tárca vezetője és Veronyika Szkvorcova egészségügyi miniszter.  A delegációval együtt tartottak a jelentős állami vállalatóriások vezetői is: Alekszej Miller, a Gazprom energetikai cég vezérigazgatója, Vlagyimir Jakunyin, az Orosz Államvasutak első embere és Szergej Kirijenko, a Roszatom vezetője is.

A Putyin látogatás egyik emlékezetes eseménye volt, amikor a Készenléti Rendőrség munkatársai szabálysértés miatt előállítottak egy 26 éves francia állampolgárságú nőt az V. kerületében, a Markó utca és a Balassi utca kereszteződésében. A Femen-aktivista félmeztelenül, “Putin go home!” Putyin, menj haza!) feliratú ruhában jelent meg az orosz elnök érkezésére váró újságírók és fotósok között.

Az Orbán–Putyin-megbeszélésnek akkor sarkalatos pontja volt a két ország közti gázszerződés megújítása és a paksi atomerőmű bővítésének kérdése is. Putyin nemcsak Orbán Viktorral, hanem Áder János köztársasági elnökkel is találkozott a Sándor Palotában.

2015-ben a notórius késő hírében álló Putyin a tervezetthez képest egy órával később érkezett. A legtöbbet talán 2014 októberében Angela Merkel, német kancellár várt rá Milánóban, az Ázsia-Európa csúcstalálkozón. Megbeszélésük több mint négy órás késéssel kezdődött, mert elhúzódott az orosz elnök azt megelőző, belgrádi látogatása.

Orbán Viktor közösségi oldalán a mai napig is látható az a videó, amely Putyin 2015-ös budapesti útját örökítette meg. Ezen jól kivehető az a pillanat is, amikor az orosz elnök odalép a Parlament ablakához, kinéz rajta, majd hüvelykujját felemelve, a nemzetközi jel kíséretében konstatálja, hogy nagyszerű a kilátás.

Az orosz elnök védelmére 2015. február 17-i látogatásakor a magyar fél 188 398 000 forintot költött. Ma a tervek szerint újra Magyarországra érkezik Vlagyimir Putyin.

 

 

Kapcsolódó Cikkek