2019. december 14., szombat
Szilárda

Egyéb V.kerület

Így néz ki a mangalica

Kevés élelmiszeripari termék futott be akkora karriert az elmúlt másfél-két évtizedben, mint a mangalica húsából készült ételek.

A mangalicakolbászok, -szalonnák és más részek rendszeres szereplői a finom ételek kedvelőinek asztalán. Ebből következik, hogy egyre népszerűbb az állat tartása és tenyésztése. Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete elnökének tájékoztatása szerint a mintegy 60 ezer mangalicahízóból 40 ezret háznál vágnak le, 20 ezret pedig a vágóhidakon.


A mangalicát évente egyszer fesztiválon népszerűsítik tovább a fővárosiak és a turisták körében. Február 11-én a tizedik ilyen eseményt rendezték meg a Szabadság téren. Ám a szervezők szerencsére arra is ügyeltek, hogy az ide látogató nagyvárosiak – amint arról képünk is tanúskodik – végre ne csak feldolgozott formában, hanem eredeti állapotában is találkozhassanak ezzel a hasznos háziállattal.

Kapcsolódó Cikkek

  • Vadvilág a Kárpát utcában

    Vadvilág a Kárpát utcában

    Igazán látványos kiállítás nyílt a RaM Művelődési Központban. Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesületének tárlatán a Magyarországon élő állatokat, virágokat, a természet apró csodáit, magyarországi vad tájakat tár a néző felé.

  • Kiszabadult a Mikulás!

    Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.