2019. december 06., péntek
Miklós

Aktuális

Internetes konzultáció lesz a gyerekek buszoztatásáról

Internetes konzultációt indít a kabinet a veronai buszbaleset nyomán felmerülő szabályozási kérdésekről, így például az éjszakai vezetésről is. Az egy hónapig tartó konzultáció keretében három alapvető kérdésben kérik ki az emberek véleményét.

– A kormány úgy határozott, hogy mielőtt végső döntést hozna a szabályozásról, a változtatásokról, a lehető legtöbb ember véleményét szeretné megkérdezni, illetve megismerni – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő.


Az egyik kérdés, hogy lehessen-e éjszaka 23 óra és hajnali 4 között diákokat, fiatalokat szállító busznak közlekednie. A kérdések érintik a sofőrök egészségügyi alkalmasságával – különös tekintettel az alvászavarra – összefüggő szabályozást, illetve a diákokat szállító buszok műszaki paramétereit.

Ismert: a tragédia után néhány nappal Palkovics László oktatásért felelős államtitkár azt mondta, szigorítja a kormány az iskolán kívüli programok szervezését.


A január 20-i, tizenhat áldozatot követelő veronai tragédia kapcsán a 24.hu már korábban megírta, hogy keményebb feltételek vonatkoznak majd az iskolai buszos kirándulásokra.
Információjuk szerint az éjjel 23 és hajnali 4 óra közötti idősávban a sofőröknek mindenképpen pihenőt kell tartaniuk egy szálláshelyen, ugyanott, ahol a diákokat is elszállásolják erre az időre. Az iskola kötelezettsége lesz, hogy a szerződött busztársaságtól vagy utazási irodától minden esetben előzetesen kérjen írásos tájékoztatást arról, hogy a szolgáltatás személyi és tárgyi feltételei megfelelnek a hatályos előírásoknak, valamint az érintett gépjármű megfelelő műszaki állapotban van és rendelkezik érvényes okmányokkal. Nos, az egy hónapos konzultáció után derül majd ki, hogy miként is gondolkodnak az emberek az esetleges változtatásokról.

Nem volt póttartály
Czakó Tibor, a balesetet szenvedett buszt üzemeltető Pizolit Kft. ügyvezető igazgatója cáfolta a Lokálnak, hogy egy illegálisan beszerelt üzemanyagtartály lett volna a tragédia oka. Az Origo szerint az autóbusz elejébe épített póttank repedhetett meg a balesetben, ez okozta a nagy tüzet. – Nem volt póttartály a buszban. Az eredeti volt csak benne – mondta lapunknak Czakó Tibor. Tegnap hazahozták Veronából az egyik, égési sérüléseket szenvedett férfit. Így már csak a másik sérült buszvezetőt, V. Jánost kezelik Olaszországban.

Ez történt korábban:

Kapcsolódó Cikkek