EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 06., péntek
Miklós

Külföld

Irán már teszteli az atomtöltet hordozására alkalmas repülőjét

Irán a vasárnapi, közepes hatótávolságú, ballisztikus rakétával végzett kísérlete után egy olyan robotrepülőgépet is tesztelt, amely képes atomtöltet célba juttatására – jelentette csütörtökön a német Die Welt című lap meg nem nevezett hírszerzési forrásokra hivatkozva.

A Die Welt értesülései szerint a Szúmár típusú rakéta Iránban készült és az első sikeres tesztelése során körülbelül hatszáz kilométert tett meg. A rakéta elméleti hatótávolsága 2-3000 kilométer is lehet.


A robotrepülőgépek ellen nehezebb védekezni, mint a ballisztikus rakéták ellen, mert alacsonyan, a domborzatot követve repülnek, képesek elkerülni a radarokat, kevésbé hatékonyak velük szemben a rakétavédelmi rendszerek, és a mélyen az ellenség területén belül található célpontokat is elérik.

Irán számára az is fontos, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának Iránról szóló határozatai egyetlen szót sem ejtenek a robotrepülőgépekről, viszont tiltják, hogy Teherán atomtöltet hordozására képes ballisztikus rakétát fejlesszen.

A Teheránra kivetett nemzetközi szankciók többségét tavaly januárban oldották fel, miután 2015 júliusában a nagyhatalmaknak és Németországnak sikerült megállapodnia Iránnal az iszlám köztársaság vitatott atomprogramjáról. További nyolc évig érvényben marad az a tilalom, hogy Irán nem fejleszthet olyan ballisztikus rakétát, amellyel atomtöltet lehet célba juttatni.

Irán szerdán megerősítette, hogy egy új ballisztikus rakétát tesztelt, de hozzátette, hogy a tesztelés nem sértette meg sem a nagyhatalmak és Teherán között létrejött nukleáris megállapodást, sem pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsának az egyezséget jóváhagyó határozatát, mert a rakéta nem alkalmas arra, hogy atomtöltetet hordozzon. A robotrepülőgépről szóló hírt viszont egyelőre nem kommentálták az iráni hatóságok.

Kapcsolódó Cikkek