2019. december 08., vasárnap
Mária

Egyéb Érd

Jazzkoncerttől szüreti mulatságig

Az elmúlt év májusában Wolf Katalint nevezték ki igazgatónak az érdi Szepes Gyula Művelődési Központ élére. Sem a szakterület, sem az intézmény nem volt ismeretlen előtte: a főiskolai szakmai gyakorlatát itt töltötte, később dolgozott is egy ideig pályakezdőként a művelődési központban.

– Mennyire volt szükség változtatásokra, amikor átvette az intézmény vezetését?


– Generációváltás van a közművelődésben, az úgynevezett nagy generáció tagjai most mennek nyugdíjba vagy már mentek is. Változások tehát nem azért vannak, mert valaki eldönti, hanem a körülmények, az igények alakultak át, és ezekhez kell igazodnunk. Szemléletváltást kell megvalósítani, átalakítani a belső és külső motivációt, ami körülveszi a művelődési központot mint intézményt. A korlátokat természetesen nem lehet figyelmen kívül hagyni, és ezek sorában nálunk az első maga az épület, ahol működnünk kell. Ezzel az épülettel nem elsősorban a kora a probléma, a korábbi években, évtizedekben sem volt megfelelő klasszikus értelemben vett művelődési központnak.

Wolf Katalin: A programok sorában a legnagyobb hangsúlyt a város hagyományos kulturális nagyrendezvénye, az Érdi Napok kapja
Fotó: AgiSzabo Photography

– Mit lehet ilyen helyzetben tenni?


– Az infrastruktúra, ha komplexen vesszük, a humán erőforrástól a technikai rendelkezésre állásig így is fejleszthető, ami meg is történt az utóbbi években. Magát az épületet azonban nem lehet egyik pillanatról a másikra lecserélni. Ez a helyzet jelent némi korlátozást, de ezen belül természetesen igyekszünk eredményeket elérni.

– Milyen kulturális programokat tart a legfontosabbaknak?

– A legnagyobb hangsúlyt a város hagyományos kulturális nagyrendezvénye, az ősszel egy hétig tartó Érdi Napok kapja. A hét programja mozaikszerűen épül fel, sok közreműködővel, mi a nyitó fesztivált és a jazzprogramot adjuk, de a többi városi kulturális intézmény, a múzeum, a könyvtár és a galéria tölti meg tartalommal a hét többi napját. Ehhez jön a szüreti mulatság, amit a Pincetulajdonosok Egyesülete szervez.

– A művelődési központ mennyire tud befogadni szakköröket, klubokat, egyéb helyi rendezvényeket?

– Amolyan inkubátorként igyekszünk befogadni mindenkit, de a rendelkezésünkre álló tér korlátozott. Van például több olyan bál, amely egyszerűen kinőtte ezt a helyet.

– Mi az, amit mindenképpen szeretne megvalósítani?

– Nem lehet eltekinteni Budapest közelségétől. Innen húsz-harminc perc alatt elérhető a Nemzeti Színház, az Operaház, a Nemzeti Múzeum, és ezekkel az intézményekkel, a kínálatukkal nyilvánvalóan nem tudunk versenyezni. Nem is akarunk. Mi azt szeretnénk elérni, hogy a kultúra igénye és az ebből fakadó kereslet szélesedjen és a lehetőségeinkhez mérten hozzájáruljunk egy agglomerációs település mindennapi életének színesebbé válásához.

Kapcsolódó Cikkek

 • A tehetségeket díjazták

  A tehetségeket díjazták

  November 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében adta át Ács Rezső polgármester az idei…

 • Hajrá, Kék Tigrisek!

  Hajrá, Kék Tigrisek!

  Jó hír a tatabányai kézilabda kedvelőinek: a hazai ligában elverték a Budakalászt a Kék Tigrisek, és közben meglett az EHF Kupa csoportkörének sorsolása is.

 • Országos jelentőségű a Giro

  A rajt- és célvárosok – Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa -, illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiáról a GiroHungary2020 csapata.