EUR: 328,97 Ft
CHF: 299,22 Ft
2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Egyéb VIII.kerület

Józsefváros felvette a kesztyűt

Az egész fővárosra kiterjedő drogellenes összefogást kezdeményezett a VIII. kerület. A Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (JKEF) január 24-ére konferenciát hívott össze, amelyen mód nyílt a célok és feladatok összehangolására.

Józsefváros nyíltan szembeszállt a fővárosban korábban tapasztalt drogpolitikával. 2011-ben a kerületben a Kék Pont szakmai elnökként befolyásolhatta a kábítószer-ellenes ügyekkel foglalkozó fórumot. 2014-ben került a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (JKEF) élére dr. Ferencz Orsolya, aki hamar felismerte: az alkalmazott módszerek nem vezetnek eredményre, váltani kell.


Ferencz Orsolya szerint a határozottan és következetesen kell fellépni a drog ellen

Ferencz Orsolya szerint határozottan és következetesen kell fellépni a drog ellen

– Korábban a kábítószerfüggők közötti tűosztásban látták a drogprobléma elsődleges megoldását – mondta Ferencz Orsolya, a JKEF elnöke. – Kontroll nélkül osztogatták az injekciós tűket. Én magam láttam a Kék Pont jelentésében olyan feljegyzést, amely szerint egy embernek fél év alatt (2011-ben) közel 19 ezer tűt adott át a szervezet. Könnyű belátni, hogy ez értelmetlen és tarthatatlan módszer.

Több fővárosi kerület delegált szakembereket a tanácskozásra

Több fővárosi kerület delegált szakembereket a tanácskozásra

Józsefváros tehát 2014-ben szakított a szépelgő drogpolitikával, hangnemet váltott. Miközben az önkormányzat a rendőrséggel közösen számolt fel olyan elosztóközpontokat, mint a Négy Tigris piac, térfigyelőket szerelt fel a közterületekre, zárt és őrzött területeket hozott létre, 50 százalékkal csökkent a közterületeken a drogszemét, a rendőrség pedig zéró toleranciát hirdetett a terjesztőkkel szemben, a JKEF megkezdte a szakmai szervezetek összehangolását.


BAR_0642– Nem hiszünk a korábbi gyakorlatban – fogalmazott Ferencz Orsolya. – Mi a kábítószer terjedésének megelőzéséért küzdünk, illetve azért, hogy a függők valóban kigyógyuljanak, visszataláljanak a társadalomba. A felépülést helyeztük a középpontba, és fontos a kínálatcsökkentés is.

A kábítószert Józsefvárosban az óvodától a középiskoláig távol kívánják tartani a gyerekektől és a fiataloktól, ezért a pedagógusok egy olyan speciális, akkreditált képzésen vesznek részt, amely hatásos prevenciós eszközt ad a kezükbe a droggal kapcsolatos problémák felismerésére és kezelésére az életvezetési ismeretek és készségek nevű tárgy keretében. A diákok számára ugyanakkor egy olyan előadást is bemutatnak (Drogokról másképpen!), amely az úgynevezett „Aha!” élményt adja nekik, vagyis ráébreszti őket a kábítószer veszélyeire. A már függők gyógyulása és rehabilitálása érdekében az önkormányzat bentlakásos rehabilitációs ágyakat finanszíroz.

– Fontosak a más kerületekkel kötött kétoldalú megállapodások is, hiszen a kábítószer nem helyi probléma – mondta a JKEF elnöke. – Eddig Kőbányával (Kőbányai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum – Kőkef) már sikerült ilyet kötni, az V. kerülettel is folyamatban van, így lehetőség nyílik a stratégiáink egyeztetésére, vélemény- és tapasztalatcserére, ami hatékonyabbá teszi a további munkát.

Ilyen alkalom volt január 24-én is, amikor a JKEF konferenciát szervezett az együttműködő partnerek számára. A tanácskozás célja a regionális együttműködés erősítése volt.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Vadvilág a Kárpát utcában

  Vadvilág a Kárpát utcában

  Igazán látványos kiállítás nyílt a RaM Művelődési Központban. Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesületének tárlatán a Magyarországon élő állatokat, virágokat, a természet apró csodáit, magyarországi vad tájakat tár a néző felé.

 • Kiszabadult a Mikulás!

  Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.

 • Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  A 39 éves múlttal rendelkező Csarnok Kupa a térség egyik kiemelkedő téli teremlabdarúgó tornája, mely az elmúlt években nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát.
  Az MLSZ Zala Megyei Igazgatóságának szakmai partnerségével rendezett tornára három kategóriában – Öregfiúk 2. (45+), Öregfiúk 1. (34+), Felnőttek – lehet nevezni.