EUR: 322,20 Ft
CHF: 279,80 Ft
2018. június 19., kedd
Gyárfás

Egyéb VIII.kerület

Józsefváros felvette a kesztyűt

Az egész fővárosra kiterjedő drogellenes összefogást kezdeményezett a VIII. kerület. A Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (JKEF) január 24-ére konferenciát hívott össze, amelyen mód nyílt a célok és feladatok összehangolására.

Józsefváros nyíltan szembeszállt a fővárosban korábban tapasztalt drogpolitikával. 2011-ben a kerületben a Kék Pont szakmai elnökként befolyásolhatta a kábítószer-ellenes ügyekkel foglalkozó fórumot. 2014-ben került a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (JKEF) élére dr. Ferencz Orsolya, aki hamar felismerte: az alkalmazott módszerek nem vezetnek eredményre, váltani kell.


Ferencz Orsolya szerint a határozottan és következetesen kell fellépni a drog ellen

Ferencz Orsolya szerint határozottan és következetesen kell fellépni a drog ellen

– Korábban a kábítószerfüggők közötti tűosztásban látták a drogprobléma elsődleges megoldását – mondta Ferencz Orsolya, a JKEF elnöke. – Kontroll nélkül osztogatták az injekciós tűket. Én magam láttam a Kék Pont jelentésében olyan feljegyzést, amely szerint egy embernek fél év alatt (2011-ben) közel 19 ezer tűt adott át a szervezet. Könnyű belátni, hogy ez értelmetlen és tarthatatlan módszer.

Több fővárosi kerület delegált szakembereket a tanácskozásra

Több fővárosi kerület delegált szakembereket a tanácskozásra

Józsefváros tehát 2014-ben szakított a szépelgő drogpolitikával, hangnemet váltott. Miközben az önkormányzat a rendőrséggel közösen számolt fel olyan elosztóközpontokat, mint a Négy Tigris piac, térfigyelőket szerelt fel a közterületekre, zárt és őrzött területeket hozott létre, 50 százalékkal csökkent a közterületeken a drogszemét, a rendőrség pedig zéró toleranciát hirdetett a terjesztőkkel szemben, a JKEF megkezdte a szakmai szervezetek összehangolását.


BAR_0642– Nem hiszünk a korábbi gyakorlatban – fogalmazott Ferencz Orsolya. – Mi a kábítószer terjedésének megelőzéséért küzdünk, illetve azért, hogy a függők valóban kigyógyuljanak, visszataláljanak a társadalomba. A felépülést helyeztük a középpontba, és fontos a kínálatcsökkentés is.

A kábítószert Józsefvárosban az óvodától a középiskoláig távol kívánják tartani a gyerekektől és a fiataloktól, ezért a pedagógusok egy olyan speciális, akkreditált képzésen vesznek részt, amely hatásos prevenciós eszközt ad a kezükbe a droggal kapcsolatos problémák felismerésére és kezelésére az életvezetési ismeretek és készségek nevű tárgy keretében. A diákok számára ugyanakkor egy olyan előadást is bemutatnak (Drogokról másképpen!), amely az úgynevezett „Aha!” élményt adja nekik, vagyis ráébreszti őket a kábítószer veszélyeire. A már függők gyógyulása és rehabilitálása érdekében az önkormányzat bentlakásos rehabilitációs ágyakat finanszíroz.

– Fontosak a más kerületekkel kötött kétoldalú megállapodások is, hiszen a kábítószer nem helyi probléma – mondta a JKEF elnöke. – Eddig Kőbányával (Kőbányai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum – Kőkef) már sikerült ilyet kötni, az V. kerülettel is folyamatban van, így lehetőség nyílik a stratégiáink egyeztetésére, vélemény- és tapasztalatcserére, ami hatékonyabbá teszi a további munkát.

Ilyen alkalom volt január 24-én is, amikor a JKEF konferenciát szervezett az együttműködő partnerek számára. A tanácskozás célja a regionális együttműködés erősítése volt.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb meglepetés! Győztek a japánok

  Újabb meglepetés! Győztek a japánok

  Japán 2-1-re legyőzte a harmadik perctől emberhátrányban futballozó Kolumbiát kedden a H csoport első fordulójának szaranszki mérkőzésén az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon.

 • Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt helyezett előzetes letartóztatásba egy hónapra két férfit a Miskolci Járásbíróság. Egy 15 éves lányt kényszerítettek pénzért szexuális együttlétekre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózdon és környékén – közölte Gyurán Ildikó, a Miskolci Törvényszék szóvivője az MTI-vel hétfőn.

 • Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Kánikula idején talán még a keserű nedűt kevésbé kedvelők is előszeretettel fogyasztanak el egy-egy korsó sört, amiről most kiderült, nemcsak remekül hidratál, de az egészségednek is jót tesz.

 • 75 éve írunk golyóstollal

  75 éve írunk golyóstollal

  Hetvenöt éve, 1943. június 10-én szabadalmaztatták Argentínában a magyar Bíró László József golyóstollát, amelyet a köznyelv angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven emleget.