2019. december 06., péntek
Miklós

Külföld

Kaliforniában 200 ezer ember nem térhet vissza lakhelyére

Nem térhet vissza lakhelyére 200 ezer ember az egyesült államokbeli Kalifornia állam északi részén addig, amíg nem állítják helyre az Oroville-tó végében lévő völgyzáró gát kiegészítő túlfolyóját – közölték hétfőn a helyi hatóságok.

Kory Honea, Butte megye seriffje nem tudott arra választ adni, hogy mennyi ideig tartanak a javítási munkálatok, így arra sem, mikor térhetnek haza a környékbeli lakosok.


Vízügyi tisztviselők elmondták, fontolgatják, hogy helikoptereket vetnek be, amelyekkel nagy kőtömböket dobnának le a megrongálódott túlfolyó megerősítésére.

Beszámolók szerint az emberek nyugtalanok és feszültek. Egy nyilatkozó arra panaszkodott, megteltek a menedékhelyek, van akinek hét órát kellett autóznia, hogy tető legyen a feje felett.


Live Oak település egyik lakosa, Patrick Miner elmondta, hogy a családja négy autóból álló gépkocsikaravánnal kétórás haladás után visszatért lakhelyére, mert féltek attól, hogy járművükből kifogy az üzemanyag. Nem akartak a benzinkútnál sorba állni, ott ugyanis az emberek többórás sorokban várakoznak.

“Az emberek pánikolnak, hangoskodnak, üvöltöznek egymással” – mondta, hozzátette félelmetes élmény volt.

A hatóságok Butte megyéből ötszáz rabot a délebbre fekvő Alameda megye börtönébe szállítottak át.

A 230 méteres gát, az ország legmagasabb ilyen létesítménye, amely 12 méterrel magasabb a híres Hoover-gátnál, San Franciscótól 150 kilométerre északkeletre helyezkedik el. A túlfolyót a heves esőzések, a megolvadt hó, valamint az erózió rongálta meg. A gát mintegy ötvenéves történetében még soha sem kellett az átfolyót használni, ez az első alkalom.

Az Oroville-tóban, a gát mögött mindenesetre apadt a víz szintje, ezzel is csökken a kockázata annak, hogy átszakad a túlfolyó partja. Ugyanakkor meteorológusok előrejelzése szerint a hét további részében esőre kell számítani, így kevés az idő arra, hogy a viharos időjárás beköszönte előtt készen legyenek a munkálatokkal.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek