EUR: 329,52 Ft
CHF: 300,88 Ft
2019. december 16., hétfő
Etelka, Aletta

Aktuális

Kapszulában utazik majd Pesten Putyin

Az orosz elnök amerikai kollégájával, illetve a pápával és az izraeli miniszterelnökkel együtt a világ négy legjobban védett személye. Vajon miként és nem utolsósorban hányan védik majd csütörtökön Budapesten Putyint, aki Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyal majd?

– Orosz részről pontos létszámot nem tudnék mondani, de nagyságrendileg egy száz fős csapat gondoskodhat Magyarországon Putyin védelméről, míg hazai részről több ezer ember – rendőrök, TEK, titkosszolgálatok – ügyelhetnek a testi épségére – mondta a Lokálnak Tarjányi Péter. A biztonságpolitikai szakértő azt is kifejtette: az egy napos látogatásra is elhozza az orosz elnök azt a gépkocsiját, amit például kézi katonai fegyverekkel, vállról indítható rakétával sem lehet átlőni. A csaknem öttonnás kocsi kerekei akkor is képesek a továbbhaladásra ha több lövés éri azokat. A jármű belseje saját oxigénellátással, tűzvédelmi rendszerrel is felszerelt, ellenáll egy esetleges vegyi támadásnak is.


Moszkva, 2016. december 23. Vlagyimir Putyin orosz elnök év végi sajtóértekezletét tartja Moszkvában 2016. december 23-án. (MTI/AP/Pavel Golovkin)

Moszkva, 2016. december 23.
Vlagyimir Putyin orosz elnök év végi sajtóértekezletét tartja Moszkvában 2016. december 23-án. (MTI/AP/Pavel Golovkin)

Ezen felül, mint egy atomhatalom vezetője, saját XXII. századi kommunikációs eszközei is vele lesznek, ám ezekről Tarjányi nem tudott részletekkel szolgálni.

– Tulajdonképpen a kocsija belseje olyan mint egy kapszula. Itt maximális biztonságot élvez az elnök – tette hozzá Tarjányi.


Kérdésünkre, hogy miként lehet garantálni, hogy azok az élelmiszerek, melyeket Vlagyimir Putyin budapesti látogatása során elfogyaszt, minden tekintetben megbízhatóak, a szakértő azt felelte: az oroszok nagyon ügyelnek az étkek biztonságára, így nagy vacsora valószínűleg nem lesz a rövid idejű látogatás során, ám az elnöki autóban az élelem is biztosítva van Oroszország első emberének.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója azt mondta: Vlagyimir Putyin biztonságáért alapvetően a magyar állam felel, a közvetlen testőri feladatokat azonban a nemzetközi előírásoknak megfelelően a saját biztonsági emberei látják majd el.

Kapcsolódó Cikkek

  • Győzött a jobboldal, jöhet a brexit

    Győzött a jobboldal, jöhet a brexit

    A várakozásoknál jóval nagyobb, több mint három évtizede példátlan mértékű győzelmet aratott a kormányzó brit Konzervatív Párt a csütörtöki előrehozott parlamenti választáson.

  • Orbán Viktor: Sikert értünk el

    Orbán Viktor: Sikert értünk el

    Az Európai Unió tagországainak vezetői megállapodásra jutottak annak érdekében, hogy Európa 2050-re karbonsemlegessé váljon – közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben.