EUR: 321,61 Ft
CHF: 282,53 Ft
2019. április 25., csütörtök
Márk

Életmód

Kellemetlen kollégák a munkahelyen

(Profimedia)

A kellemetlen kollégák megkeseríthetik a munkahelyi légkört, és nem mindig könnyű védekezni ellenük. Az alábbi prototípusok gyakorlatilag minden munkahelyen megtalálhatók, legalább egyre rögtön ráismerhetünk, ha körülnézünk az íróasztalunk mögül. Ha mégsem, akkor kezdjünk el gyanakodni, hátha éppen nekünk jutott a kellemetlen karakter szerepe.

A provokátor


Körmönfontan támad, sosincs véleménye, viszont mindig kíváncsi a másikéra. Szívesen piszkálódik és csipkelődik, mindezt igyekszik humorba ágyazni. Le lehet szerelni azzal, ha más irányba tereljük a beszélgetést és bedobunk egy semleges témát. Jó módszer még a rácsodálkozás: „Nahát!” – mondjuk neki tágra nyitott szemekkel, és hagyjuk ott, amíg levegőt vesz.

Az energiavámpír


Egyszerre panaszkodik, drámázik és árasztja el az irodát negatív gondolatokkal. Társaságában mindenki elfárad. Ha tehetjük, inkább írásban kommunikáljunk vele, ne essünk bele abba a csapdába, hogy megsajnáljuk, és elkezdjük vigasztalni, bátorítani. Ne erőlködjünk azzal, hogy segítünk neki megoldást találni, ezt ugyanis ő egyáltalán nem igényli.

A nyalógép

Talpnyaló pincsikutyaként követi feletteseit, állandóan bókokkal halmozza el őket, mindenre bólogat, közben pedig nem undorodik magától. Szentül hiszi, hogy a főnök nem lát át a szitán, komolyan veszi dicsérő szavait, és ezért előbb-utóbb meg is jutalmazza. A mószerolás sem áll távol tőle. Felesleges megértetni vele, hogy visszatetsző, amit csinál, hiszen még azt sem veszi észre, hogy a többség nem áll vele szóba és  levegőnek nézi. Ez az egyetlen megoldás ellene.

A pletykás

Az egyik legveszélyesebb fajta, hiszen számára az információ csak egy azonnal továbbítandó hír, legyen szó céges vagy éppen magánügyről. Többnyire saját kútfőből hozzá is tesz a hallottakhoz, hogy minél érdekesebb és meglepőbb információval léphessen a munkahely informális porondjára. Gyakori szófordulata: „Hallottad már?” Leépítése nem egyszerű, drasztikusan szembesíteni kell tettének súlyával, mivel sokan a legszaftosabb részletek kiteregetését is ártatlan hírként kezelik.

A különc

Örök lázadó, aki mindenféle szabályt a szabadsága korlátozásának él meg. Ha a vállalatnál létezik „dresszkód”, vagyis öltözködési szabályzat, ő megszegi. Ha megvan az ügyek intézésének elfogadott módja, ő biztosan más úton jár. Gyakran az ilyen kollégák valójában csak független gondolkodók, akik szeretnének változást hozni a világba, ahelyett hogy a mások által kitaposott ösvényen járnának. Bizonyos esetekben a különc munkatárs a kreativitás motorja.

Kapcsolódó Cikkek