EUR: 329,47 Ft
CHF: 301,08 Ft
2019. december 12., csütörtök
Gabriella

Külföld

Keményen megizzasztották Róma főpolgármesterét

Nyolc órán keresztül hallgatta ki az ügyészség Virginia Raggi római főpolgármestert, az ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S) képviselőjét, aki ellen hivatali visszaélés és hamis tanúzás miatt indult vizsgálat.

“Minden kérdésre válaszoltam” – mondta Raggi az ANSA olasz hírügynökségnek péntek hajnalban, a kihallgatás után.


Ragginak azt vetik a szemére, hogy a római turisztikai osztály vezetőjévé tette meg Renato Marrát – a decemberben korrupciós vádak miatt bebörtönzött Raffaele Marrának, a római önkormányzat volt személyzeti igazgatójának testvérét -, és ezzel kapcsolatban hamis információkat szolgáltatott a korrupcióellenes hivatalnak.

Az euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom színeiben politizáló Raggi azzal az ígérettel került az olasz főváros élére, hogy véget vet a politikai elitet érintő különböző botrányoknak, és az átláthatóságra helyezi a hangsúlyt a politikában.


Pénteken újabb vádakkal illették az olasz sajtóban a 38 éves városvezetőt. A L’Espresso című hetilap szerint Raggi egyik bizalmasa és volt kabinetfőnöke, Salvatore Romeo egy olyan, 30 ezer eurós (több mint 9 millió forintos) életbiztosítást kötött tavaly januárban, amely kedvezményezettjének Raggit jelölte meg. Raggi, miután tavaly júniusban polgármesterré választották, kabinetfőnökévé léptette elő Romeót, és háromszorosára emelte a fizetését, ami miatt élesen bírálták. A római főpolgármester azt mondta az ANSA-nak, hogy nem tudott semmit a szóban forgó életbiztosításról. Romeo tavaly decemberben – Raffaele Marra őrizetbe vétele után – lemondott hivataláról.

A római városházán több mint fél éve megalakult Raggi-csapatnak már több tagja lemondott korrupciós vádak miatt. Raggit és az M5S mozgalmat több kritika érte amiatt is, hogy nem képesek megfelelő embereket találni a főváros irányítására.

Kapcsolódó Cikkek