EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 07., szombat
Ambrus

Egyéb Szombathely

Kétszáz kör a jégen

Jéggála, vidám vetélkedők, teljesítménypróba, hokikupa és jégkarnevál is várja a szombathelyi Műjégpályára kilátogató korcsolyázókat és jégkorongozókat.

A Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Zrt. (Szova) a Szombathelyi Szabadidősport Szövetséggel karöltve idén harmincadik alkalommal kínál lehetőséget a szombathelyieknek, hogy novembertől februárig minden hétvégén különböző játékos sportvetélkedőkön mérettessék meg magukat. Szombat délelőttönként a játékról szól minden, amit a forró tea, a forralt bor, a finom puncs, a ragyogó napsütés és a jó zene tesz még hangulatosabbá.


– A harmincadik szombathelyi jégszezon idén is javarészt a korcsolyázókról szól, ők adják meg a ritmust, ám gyakori a jégbowlingozás, a fakutyatolás és a labdás-síbotos versengés is – mondta el lapunknak Varga Jenő „jéglovag”, a Szombathelyi Szabadidősport Szövetség szakági elnöke, aki azt is sietve hozzátette, hogy a 2017 végére, 2018 elejére ígért 60×30 méteres jégfelületet biztosító fedett jégcsarnok megépítése nagy lökést adhat a téli sportoknak, hiszen akár 10 hónapos is lehet a szezon.

Fotó:CSG

Varga Jenő „jéglovag”, a Szombathelyi Szabadidő Sportszövetség szakági elnöke Fotó:CSG

A korcsolyázók mellett a jégkorongozók is feltűntek már a Műjégpályán, legutóbb épp a legkisebbek, akik a Magyar Jégkorong Szövetség szervezésében mérték össze tudásukat. Az U8-as csapatok egyik januári hétvégi versenyén a Szombathelyi Pingvinek mellett az Ajkai Óriások, a Zalai Titánok, a Veszprémi Jéglovagok, a Dunaújvárosi Acélbikák 5–8 év közötti lurkói szerepeltek. A kicsik nagyon élvezték a meccseket, nem voltak még sem taktikai, sem technikai elemek, a hangsúly ugyanis a játék élvezetére helyeződött, miközben a gyerkőcök a korongért harcoltak, egymásért és a csapatért is küzdöttek. Érdemes azt is megjegyezni, hogy a Szombathelyi Pingvinek felnőttcsapata jövőre – a tervek szerint – már az OB IV-es bajnokságban akar saját közönsége elé lépni.


Egy délutánra az erős emberek is birtokba vették a Műjégpályát. A január végi téli verseny kuriózumnak számított a szakági szövetség szervezésében, hiszen soha ilyen versenyt nem rendeztek még hazánkban. Gadó András szombathelyi „erős ember” főszervezőként téli elemekkel nehezítette a próbatételeket, volt, amikor hóban kellett 360 kilós szánkót húzni, de olyan is, amikor a csúszós jégen egy speciális, 135 kilogrammos eszközt kellett cipelni, majd egy 80 kilós zsákot a palánkon kívülre helyezni. A harmadik próba során – ugyancsak a jégen – egy 45 kilós óriás súlyzót kellett a fej fölé nyomni, végül pedig egy 25 kilogrammos súllyal megterhelt szánkót kellett alkarral minél tovább tartani. A több száz kíváncsiskodó végül Bíró Gergely győzelmének örülhetett, a magyar fiú egy francia és egy szlovák versenyzőt megelőzve diadalmaskodott.

A színes téli programok sora ezzel nem ért véget, hiszen február 4-én rendezik meg a IV. Short Track Félmaraton teljesítménypróbát, amelynek célja a 21 kilométeres táv teljesítése lesz, ami mintegy 200 kört jelent majd a próbázóknak. Az érkezők folyamatosan csatlakozhatnak, könnyebbség, hogy ezúttal nem a sebesség, hanem a teljesítmény lesz a fontos. A téli szezon a tűzijátékkal színesített 30. Jégkarnevállal február 19-én ér véget

Kapcsolódó Cikkek

 • A tehetségeket díjazták

  A tehetségeket díjazták

  November 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében adta át Ács Rezső polgármester az idei…

 • Hajrá, Kék Tigrisek!

  Hajrá, Kék Tigrisek!

  Jó hír a tatabányai kézilabda kedvelőinek: a hazai ligában elverték a Budakalászt a Kék Tigrisek, és közben meglett az EHF Kupa csoportkörének sorsolása is.

 • Országos jelentőségű a Giro

  A rajt- és célvárosok – Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa -, illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiáról a GiroHungary2020 csapata.