2019. december 07., szombat
Ambrus

Egyéb Sopron

Kötet a soproni sörgyárról

Exkluzív kötetet jelentetett meg a Geopen Kiadó A soproni sörgyár története címmel. A könyvben a hazai söripar kezdeteiről, az idén 122 éves soproni üzem különböző korszakairól, a sörgyártás meghatározó alakjairól olvashatnak az érdeklődők.


A gyár egyik dolgozója, Horváth Róbert által jegyzett kötet budapesti bemutatóján José Matthijsse, a soproni sörgyárat üzemeltető Heineken Hungária vezérigazgatója ajánlotta a kötetet. – A gyár története elkötelezett és alapos kutatómunka eredménye, amely nemcsak a sörfőzés története és titkai iránt érdeklődőknek hasznos, de segít megérteni a Sopron városa és a soproni sör közötti különleges kapcsolatot.


Horváth Róbert, akinek már a szülei és a nagyapja is a soproni sörgyárban dolgoztak, elmondta: – Szerencsés ember vagyok, hiszen sörrajongóként és amatőr sörtörténészként a munkahelyem is egy sörgyár. Hálás vagyok a munkaadómnak, hogy támogatta a munkámat, és kutatásaim nyomán, címkegyűjteményem felhasználásával megszülethetett ez a könyv. Sörcímkegyűjteményem több mint 200 ezer darabból áll, ebből 600 a II. világháború előttről való. A gyűjtemény még akkor kezdett gyarapodni, amikor nem volt olyan divat a sörös ereklyék gyűjtése. Örülök, hogy a kollekcióm több darabja is megtekinthető a könyv hasábjain.

Az eseményen dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere is részt vett. – Sopron városában az élelmiszer-feldolgozás több évszázados múltra tekint vissza, a sörgyár pedig igazi soproni üzem. Köszönöm a Heineken Hungáriának, hogy őrzik a hagyományt, miközben a sok tulajdonosváltás után fejlődő és modern üzemmé tették a gyárat. Érezzük, hogy a tulajdonos számára fontos a soproni sörgyár, ezért fektet be, ezért fejleszti folyamatosan. A könyv ipartörténeti, technikatörténeti szempontból is fontos munka – nyilatkozta a városvezető.


Kapcsolódó Cikkek

 • A tehetségeket díjazták

  A tehetségeket díjazták

  November 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében adta át Ács Rezső polgármester az idei…

 • Hajrá, Kék Tigrisek!

  Hajrá, Kék Tigrisek!

  Jó hír a tatabányai kézilabda kedvelőinek: a hazai ligában elverték a Budakalászt a Kék Tigrisek, és közben meglett az EHF Kupa csoportkörének sorsolása is.

 • Országos jelentőségű a Giro

  A rajt- és célvárosok – Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa -, illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiáról a GiroHungary2020 csapata.