EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 08., vasárnap
Mária

Egyéb XVI.kerület

Kricskovics Antalt gyászolja a kerület

Elhunyt Kricskovics Antal Erkel Ferenc-díjas táncművész, koreográfus, kiváló művész, a XVI. kerület díszpolgára.

Kricskovics Antal 1929-ben született Garán, 1954-ben diplomázott a Testnevelési Főiskolán, de már 1953-ban a SZOT-ban táncolt, majd két évig a zágrábi Lado hivatásos együttessel lépett fel és koreografált. A Fáklya Nemzetiségi Táncegyüttest 1959-ben alapította és koreográfusa, művészeti vezetője volt haláláig. Ugyanezt a két posztot töltötte be 1976 és 1990 között a Budapest Táncegyüttesnél is.


Számos maradandó koreográfiát alkotott a Magyar Állami Népi Együttes, a Honvéd Táncszínház, a Pécsi Balett és a Közép-Európa Táncszínház számára is.
Csaknem 150 koreográfiájának témáit görög drámákból és a bibliából merítette, de archaikus népszokásokat, nemzetiségi folklórszámokat, népi gyermekjátékokat is megjelenített darabjaiban.

Gyűjtőmunkát folytatott a volt Jugoszlávia területén, majd később Magyarország délszlávok lakta részein, de számos szlovák, német és román gyűjtése is volt.
Munkásságát 1975-ben Erkel Ferenc-díjjal ismerték el, 1989-ben érdemes művész, 2002-ben kiváló művész címet, 2004-ben Kisebbségekért-díjat kapott. 2005-ben vehette át a Magyar Táncművészek Szövetségének életműdíját és a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést a nemzetiségi néptánc kincseinek megőrzéséért, továbbviteléért. 2006. március 15-én a XVI. kerületi képviselő-testület díszpolgári címmel tüntette ki.

Kapcsolódó Cikkek

 • A tehetségeket díjazták

  A tehetségeket díjazták

  November 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében adta át Ács Rezső polgármester az idei…

 • Hajrá, Kék Tigrisek!

  Hajrá, Kék Tigrisek!

  Jó hír a tatabányai kézilabda kedvelőinek: a hazai ligában elverték a Budakalászt a Kék Tigrisek, és közben meglett az EHF Kupa csoportkörének sorsolása is.

 • Országos jelentőségű a Giro

  A rajt- és célvárosok – Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa -, illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiáról a GiroHungary2020 csapata.