2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Belföld

Kukássztrájk lehet hétfőn, nem viszik el a szemetet

Sztrájkot hirdetett február 20-ára a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ) a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nél (FKF).

Hétfőn tehát műszakkezdéstől este 18 óráig nem szállítják el a szemetet Budapesten. Az érdekképviselet a bértárgyalások elhúzódása, illetve a munkáltató érdemi javaslatainak hiánya miatt döntött a sztrájk mellett. Ha ezután sem sikerül egyezségre jutni a bérekkel kapcsolatban akkor február 27-én már a bérmegállapodás megkötéséig, vagyis határozatlan ideig tartó sztrájkot indítanak.


A HVDSZ MTI-hez eljuttatott közleményében azt írja, hogy az FKF-nél évek óta nem volt érdemi bérfejlesztés és egyre nagyobb a munkaerőhiány. A közlemény szerint a szakszervezet idei követelésénél figyelembe vette a 2016 utolsó negyedévében végrehajtott 4,3 százalékos alapbéremelés 2017-re áthúzódó hatását. A szakszervezet 2016-tól 2018 végéig 30 százalékos bértömegnövelést követel a munkáltatótól, az FKF ezzel szemben 4 százalékos fizetésemelést helyezett kilátásba a munkavállalóknak.

Az FKF Zrt. közölte, a szakszervezet által bejelentett két lehetséges sztrájkidőpontra még nincs megállapodás az érdekképviselet és a munkáltató között a még elégséges szolgáltatás mértékéről, valamint az erről szóló elsőfokú bírósági döntést sem hozták meg. Mivel az elsőfokú bírósági döntés közlésétől számított 5 napon belül fellebbezni lehet a határozat ellen, a két sztrájk jogszerű megtartásának törvényi előfeltételei még nincsenek meg – közölte az FKF.

Kapcsolódó Cikkek